8 јапонски загатки, кои можете да ги решите, само ако внимателно размислувате

Очигледни работи за жителите на една земја можат да ги стават посетителите во ќор-сокак, но понекогаш е многу интересно да се препознаат ваквите разлики помеѓу културите. Пробајте да ги решите овие „загатки“ за туристите во Јапонија и проверете дали доволно логички размислувате. Одговорите се на втората страна.

10 илузии кои ќе ги измамат вашите очи и мозок

Нашиот мозок го контролира целиот наш живот и обработува огромна количина на информации секоја секунда. Но, постојат моменти кога се чини дека тој намерно ни се потсмева. На пример, секој знае: ако ја спуштите раката под водата, ќе изгледа како да нема иста форма или дека е подалеку од вас. Мозокот ги прави истите трикови со многу други предмети, па дури и не секогаш забележуваме дека ова не е реалност, туку илузија.

ТЕСТ: Колку е остар вашиот вид?

Се вели дека древните Арапи го проверувале својот вид со помош на ѕвезди. Тие требале да гледаат на ноќното небо и да ја најдат Големата мечка. Ако можат да видат најмалата ѕвезда од соѕвездието, нивниот вид се сметал за добар. Вие исто така можете да користите сличен метод денес. Пронајдете ги работите на сликите кои не припаѓаат таму и свртете ги картичките за да ги проверите вашите одговори.

6 загатки кои ќе го разбудат логичарот во вас

Можеби на прв поглед овие загатки ќе ви изгледаат лесни, но секоја од нив крие посебно решение кои ќе можат да го пронајдат само оние кои размислуваат логички. Решенијата се на втората страна. Колку успеавте да одговорите точно?

5 загатки кои ќе го „раздвижат“ вашиот мозок и ќе ја „разбудат“ вашата логика

Истражувањата потврдуваат: за време на решавањето на загатките, ги користиме двете хемисфери од мозокот, што несомнено ни е од корист. Освен тоа кога имаме комплицирани загатки за решавање се трудиме да ги разгледаме сите можни решенија и да го пронајдеме вистинското, кое шро најверојатно не е очигледното. Одговорите се на втората страна.

Тест за моќта на внимателноста: Погодете кое лого е вистинско?

Според статистичките податоци, за еден ден човек гледа од 4 000 до 10 000 рекламни пораки. Затоа компаниите ширум светот трошат големи суми пари за да бидат препознаени од публиката. А за да им успее тоа првин им е потребно препознатливо лого. Ние ве покануваме да го тестирате вашето внимание со едноставен тест. Потребно е да се одговори на прашањето: „Кое лого е вистинското?“

ТЕСТ: Што би направиле прво во оваа ситуација? Резултатот може да открие многу за вас

Има многу работи во животот кои можат да ви откријат многу за вас, како што се секојдневните навики и говорот на телото. Дури и изборот на вашиот паметен телефон може да открие аспекти на вашата личност! Се навикнавме на идејата дека постојат два вида на избор што можеме да ги направиме во одредена ситуација: вистинскиот и погрешниот. Но, нашиот тест не е ваков. Не можете да ја изберете „погрешната“ опција затоа што сите се точни!

Математички тест: Кој број треба да стои на местото на прашалникот?

Тестот и не е така тежок ако се сконцентрирате и ако размислите малку. Одговорите пишувајте ги во коментари.

Она што прво ќе го видите на сликата ќе ви раскаже многу за вашата моментална состојба

Проективните тестови се дизајнирани за дијагностицирање на луѓето. Како и асоцијативен, тие вклучуваат и глобален пристап за проценка на личноста и идентификување на одредени нивни карактеристики.

15 слики на кои разликите можат да ги најдат само оние чие внимание е на нивото на „Шерлок Холмс“

Набљудување и способност да се најдат дури и најмалите разлики во вообичаените работи се вештини кои можат и треба да се развиваат. Еден начин да го насочите вашето внимание е добро познатата игра од детството, која претставува пронаоѓање и најмала разлика помеѓу два идентични, на прв поглед, цртежи. Решенијата се на втората страна.

Фотографијата која најмногу ве плаши може да открие неочекувани страни на вашата личност

Американскиот писател и митолог Џозеф Кемпбел еднаш рекол: „Пештерата во која стравувате да влезете го држи богатството што го барате.“ Бидејќи бил извонреден мислител заинтересиран за сите аспекти на човековото постоење, Кемпбел продолжил да ја развива и промовира идејата за „наоѓање на вистинска среќа“. Но, за жал, оваа филозофија не може да се примени на повеќето модерни луѓе, бидејќи тие често се плашат да ја следат својата страст, да преземат ризици и да направат глобални промени. Овој тест ќе ви помогне да научите повеќе за вашите вистински желби и стравови и ќе бидете еден чекор поблизу до наоѓање на вистинска среќа.

Популарниот ТЕСТ по методот на Карл Јунг со помош на кој ќе ѕирнете во вашата потсвест

Не секој ќе се осмели да го разгледа сопственото складиште на чувства, искуства и случки, но ова е добар начин да се справите со она што се акумулирало во текот на подолг временски период и да се изврши генерално чистење во вашата глава.

10 двосмислени загатки кои можат да ве збунат и испровоцираат

Многу е позабавно да се решаваат овие загатки во голема група луѓе каде што ќе има многу различни мислења. Не плашете се да го дадете своето мислење и размислувајте „надвор од кутијата“. Кликнете и свртете ја ја картичката од другата страна за да го дознаете одговорот.

Тест за највнимателните: Можете ли да сфатите што е проблемот со овие 10 цртежи, за 1 минута?

Сите ние одвреме-навреме сакаме да ја забавуваме суетата, да решаваме сложени проблеми и да гледаме слики со кои нешто не е во ред. Да забележиме мали, навидум безначајни детали побрзо од другите – мелем на душата. Овој тест нуди илустрации кои ќе ја предизвикаат вашата моќ на набљудување.

6 популарни загатки и мозгалки кои ќе го разбудат вашиот ум

Колку често гледате детективски емисии или филмови и си помислувате: „Основното драг мој Вотсон“? Овие загатки ви даваат можност да бидете како познатиот Шерлок Холмс и да ја проверите вашата логика и способноста да обрнете внимание на мали детали. Решенијата се на втората страна.

6 умствени загатки кои можат да ја зголемат моќта на мозокот и да ве поштедат од болести на стари години

Според една научна студија објавена во 2012 година, ризикот од Алцхајмерова болест е значително намален кај оние кои редовно се ангажираат во умствено-стимулирачки активности. Ова значи дека луѓето кои активно играат игри како шах или кои решаваат загатки не се погодени од Алцхајмерова болест или деменција до многу подоцна во животот!

8 загатки кои ќе ја разбудат вашата креативност

Нашиот мозок, секако, не е мускул, но исто така му е потребно постојано вежбање за да биде остар, тониран и подготвен да реагира брзо на она што животот му го наметнува. Загатките и квизовите се одлични за тоа, нè присилуваат да ја користиме нашата фантазија и да размислуваме надвор од кутијата.

ТЕСТ: Колку долго би преживеале на пуст остров?

Експертите веруваат дека тестовите за преживување го тренираат нашиот мозок и нè подготвуваат за можни несреќни ситуации. Само замислете дека сте биле на бродот или авионот, потонал или се срушил. Ги отворате очите и сфаќате дека сте на пуст остров. Дали мислите дека можете да преживеете таму? Ајде да дознаеме!

9 загатки и кратки детективски приказни со кои ќе ја тестирате вашата логика

Првите познати загатки се појавиле во Вавилон! И денес, тие сѐ уште се одлична можност да го поминете времето со пријателите и да ги тестирате вашите способности. Загатките не се само интересни, туку исто така се корисни за луѓе од сите возрасти. Тие можат да помогнат на многу полиња, како што е подобрување на речникот кај децата и да им помогнат на старите лица да избегнат деменција.

ТЕСТ: Дознајте го вашиот тип на гнев и ние ќе ви кажеме како да се справите со него

Ова е едноставен и брз тест со анализа. Кога ќе одговорите на него ќе сфатите каков тип на лутина е најкарактеристичен за вас и ние ќе ви кажеме како да се справите со него. Значи замислете си ја во детали следнава ситуација:

Овој визуелен ТЕСТ на интелигенција ќе го открие вашето ниво на образование

Ви ветуваме дека точно ќе ви го откриеме нивото на образование со само 18 прашања!

Оптичка илузија наречена „Бонбони“: Каква боја се круговите?

Дејвид Новик, професор на Универзитетот во Тексас, објави неколку оптички илузии кои со едно име ги нарече „Бонбони“. Сконцентрирајте се и определете каква боја се круговите на секоја од сликите. Иако на прв поглед може да изгледа дека сите кругови на сликата се во различни бои, всушност тоа не е така. Сите кругови се со […]

12 оптички илузии кои ќе ви докажат дека на очите и мозокот не може секогаш да им се верува

Луѓето безусловно им веруваат на своите очи и понекогаш им докажуваат на другите: „Јас го видов тоа!“ Но, не секогаш оваа изјава може да биде добар аргумент во спорот. Постојат ситуации кога она што го гледаме и што се случува во реалноста се сосема различни работи.

Кој ја скршил вазната? Изборот може да ви каже многу за вашата личност

Гранката на психологијата која се занимава со личноста и нејзината варијација кај поединци се нарекува психологија на личноста. Дали некогаш сте се запрашале зошто 2 лица со различни карактери се блиски пријатели и зошто двајца луѓе со слични карактери се заколнати непријатели? Овој тест може да ви одговори на таквите прашања.

10 загатки со кои ќе ја разбиете монотонијата и ќе го разбудите мозокот

Со цел да се развие креативно размислување, некои психолози советуваат да решавате различни загатки и квизови. Таквите вежби развиваат критичко размислување, ја подобруваат меморијата и го намалуваат ризикот од Алцхајмерова болест.

ТЕСТ: Каква личност би биле доколку живеевте во 1920-тите години?

Грандиозната ера на 1920-тите. Во тоа време, модата се развивала, се правеле револуции, темелите се распаѓале, новите стилови се раѓале. Можеби ова беше најтурбулентната деценија во историјата на човештвото. Целиот свет изгледал како една голема забава во куќата на Џеј Гетсби, и додека никој не е свесен за ужасните настани на иднината, забавата продолжува. Дали […]

Тест на внимателност: Дали можете за 1 минута да откриете што не е во ред со овие цртежи?

Благодарение на неговата неверојатна внимателност, Шерлок Холмс открива злосторства во кои, се чини дека ниту една трага. Способноста да се забележат мали детали е корисен квалитет. Во оваа статија ќе најдете илустрации кои не бараат познавања од математиката или другите науки, но ќе ја оспорат вашата способност за набљудување.

Брз ТЕСТ кој ќе ви ги открие главните особини на вашата личност, кои ве водат во животот

Што забележавте прво на оваа слика?

Брз ТЕСТ кој ќе ви каже што ви недостасува за хармонија во душата

Овој тест може да ви каже што ви недостасува за хармонија во душата во моментот и кон што несвесно се стремите.

Брз тест кои ќе ви ги покаже скриените особини на вашата личност

Современата психологија знае и користи многу техники, а една од нив функционира на симболи, асоциации и проекции. Карактеристиките на личноста во овој случај се читаат со реакција на елементите на сликата или првиот впечаток од неа.

+