Научниците инсистираат на тоа дека математиката е еден од најдобрите тренинзи за нашиот мозок.

Интересно е што не само комплексни пресметки можат да бидат корисни, туку и едноставни загатки кои често може да се најдат на Интернет. Решенијата се на втората страна.

1. На Твитер се расправаат околу училишна задача

Корисниците на социјалната мрежа започнаа да се расправаат заради појаснувањето на авторот на твитот: „Ова е математичко меме, кое всушност е смешно, а не глупаво. Веројатно нема да верувате во тоа, но одговорот е 5! “

Повеќето луѓе веруваат дека точниот одговор е 120. Но, професорите по математика продолжуваат да инсистираат на тоа дека 230 – 220 × 0,5 = 5! Кој е во право?

2. Друга равенка што го подели интернетот во 2 кампови

Постојат 2 вообичаени одговори: 1 и 16. Дури и калкулаторите се збунети:

3. Тест на внимателност

Во Хонг Конг овој проблем треба да го решат учениците од I одделение. Што се крие зад автомобилот?

4. Врз основа на што се изградени овие примери?

5. Задачата на карикатуристот, кој стана познат по своите загатки

Решенијата се на втората страна.

Сподели на Facebook
пати видено