Дали се сеќавате на „фустанот“ кој на некои им изгледаше бел и златен, а на други син и кафеав?

По овој забавен предизвик се појавија и многу други илуции кои целосно ги збунија интернет корисниците и ние денес сакаме да ги споделиме со вас, заедно со тајните кои ги кријат. Која од илузии најмногу ве изненади?

1. Фотографија која изгледа како фотографија во боја

Авторот го постигнал овој ефект благодарение на примената на мрежата со разнобојни линии на фигурите на луѓето. Овој трик ја „обои“ фотографијата.

2. Фотографија која изгледа црно-бела

Оваа фотографија ја објави Холи Меки на нејзиниот профил на Твитер. Таа ја направила фотографијата без црно-бел филтер, но затоа што немало силни бои фотографијата излегла како да е црно-бела. Девојката за да докаже дека не лаже се вратила во трговскиот и снимила видео.

3. Мачка која нѐ гледа

Ова видео прикажува постер за изгубена мачка која го прати набљудувачот. Оваа илузија се случува поради фактот дека хартијата е залепена на нерамна површина и перспективата на фотографијата изгледа различна во зависност од аголот од кој го гледате.

4. Хеликоптерот кој полетува без да го движи роторот

Но, всушност, ова е илузија позната како строуб-ефект. Овој пат тоа се должи на фактот дека брзината на вртење на перките се совпадна со стапката на рамката на видеото.

5. Која боја е плакарот и фиоките?

Ова е прашањето што го постави авторот на оваа фотографија кога ја објави сликата на „Редит“. Коментаторите започнаа дебата: некои видоа сини и сиви бои, додека други видоа бело и розово. Какви бои ги гледате? Вистинската боја на фиоките е сина и сива, но можат да изгледаат бели и розови, поради црвеникавото осветлување во просторијата.

6. Каде е ногата?

Оваа фотографија што се појави на профилот на Инстаграм на Инстајлмагазин веднаш го привлече вниманието на луѓето и тоа не беше така поради убавите девојки. Сите ги броеја нозете и се обидуваа да сфатат која чија е. Исчезнатата нога се крие зад фустанот на Кендал.

7. Дини или дупки?

Оваа фотографија ја објави Лука Пармитано на својот профил на Твитер. Човекот напишал дека фотографирал дини од песок одозгора. Како и да е, неговите следбеници се збунија бидејќи се чини дека на сликата се прикажани дупки од песок, а не дини. Сепак еден од корисниците успеал да ја преобрати фотографијата за да покаже дека навистина се дини.

Сподели на Facebook
пати видено