Жртвувањето во име на љубовта (поучна приказна)

Мојсеј Менделсон, дедото на познатиот германски композитор, во никој случај не можел да се нарече убавец. Освен што бил доста низок, тој имал и грпка. Еднаш Мојсеј посетил еден хамбургски трговец кој имал прекрасна ќерка по име Фрумти. Мојсеј безнадежно се вљубил во неа. Но на Фрумти непривлечниот физички изглед на Мојсеј и бил одбивен.

Туѓата жена е послатка (поучна приказна)

Во многу, многу далечни времиња Господ направил 10 Адама: едниот бил овчар, другиот земјоделец, третиот кројач, итн. Со други зборови, секој бил создаден за одредена работа. Но еден ден тие се појавиле пред Господ и му рекле:
– Здодевно ни е, можеш ли да ни помогнеш ?!

Поучна приказна: Колку ни е потребна верата?

Му однеле на еден крал зрно пченица големо како јајце од кокошка. Кралот наредил да го повикаат најстариот човек од градот, за да го праша дали тој памети дали имало во негово време такво големо жито. Едвај го довеле старецот, кој се движел со патерици. Царот го прашал за пченицата, но тој одговорил:

„Еден живот“ – Анимиран филм за животот, добитник на безброј награди и признанија

Животот е како грамофонска плоча. Дали постојано ќе премотувате назад-напред или едноставно ќе уживате во музиката, зависи од вас.

Најверниот слуга на смртта (поучна приказна)

Смртта ги повикала своите најверни слуги и им се обратила:
„Решив да ја оставам мојата кралска круна на оној од вас кој ми служел најдобро.“

Кратко хумористично анимирано филмче против фрлањето ѓубре на плажа

Колку и да им кажуваш на луѓето за последиците, тоа не допира до нив, а вакво нешто барем ќе го запаметат.

Што е поважно успехот или грешките? (Поучна приказна)

Сите правиме грешки во животот, но колку ќе дозволиме тие да влијаат врз нас зависи од нас самите. Животот не е математичка задача, но може да се опише со помош на една.

Брат брата не рани, тешко кој го нема (поучна приказна)

„Брат брата не рани, тешко кој го нема“. Секој кој има брат или сестра, знае колку вистина и мудрост има во овие зборови. Ова е една убава приказна за братската љубов и запомнете ја доколку имате брат или сестра, бидејќи Вие сте неверојатни среќници. Негувајте ја љубовта и не дозволувајте ситните караници за имот и пари, да ги уништат односите во Вашите сакани.

Малата тајна на секој голем успех

Зошто понекогаш одредени напори ни пропаѓаат? Зошто понекогаш нашата професија не ни носи успех? Мислиме дека правиме сè како што треба, но нешто очигледно пропуштаме… Оваа приказна ќе Ви помогне да пронајдете одговор на овие прашања.

Ако мислите дека љубовта Ве заборавила, тогаш оваа приказна е за Вас

Во стари, прастари времиња имало едно племе, кое се нарекувало Љубов, и секој негов член исто така се нарекувал Љубов. Една Љубов била скромна и кротка, друга – жесток и љубоморна, трета – силна и длабока, имало многу членови во племето, но сите биле различни.

Кога ќе сретнете алчен човек, немојте да се лутите, само сетете се на оваа приказна

Постоело некогаш едно царство, земјиштето било плодно, касата била полна, а луѓето живееле задоволно и богато. Владетелот на царството бил дарежлив и фер. Кога се родил синот првенец на царот, тој бил толку среќен што одлучил на посебен начин да им се заблагодари на своите поданици, така што долго ќе се памети денот на раѓањето на престолонаследникот.

Како големите нешта се раѓаат од затворена врата? (вистинска поучна приказна)

Еден ден на железничката станица во Бостон од возот се симнала скромно облечена жена заедно со нејзиниот сопруг. Тие тргнале кон универзитетот Харвард, за да се состанат со неговиот претседател, со кој немале договорена средба.

23 бисери на источната мудрост, кои носат моќна порака

Мудрите цитати секогаш можат со малку зборови да објаснат цела филозофија или пак начин на живот. Истокот секогаш бил изворот на мудроста, а овие цитати се доказ за тоа.

6 работи кои што треба да престанеме да си ги кажуваме, за да имаме посреќен живот

Ние сме најголемите критичари на нас самите. Но, наместо да се фокусираме на очигледните нереалистични притисоци и очекувања што ги поставуваме на себе, треба да се фокусираме и на овие шест работи кои што многу од нас премногу често си ги кажуваат на себе. Иако нивното повторување изгледа навидум безопасно, тие можат значително да влијаат врз нашата среќа.

15 Мисли од Џозеф Марфи, човекот кој ни ја откри моќта на потсвеста

Џозеф Марфи бил натурализиран американски автор и член на свештенството (министер) на филозофското движење „Нова мисла“, надлежен за Божествена наука и религиозна наука. Едно од неговите најпознати дела е книгата „Моќта на потсвеста“, каде што тој ги става нашите добри мисли како клучен елемент за среќен живот. Ова се само неколку од неговите мисли за кои многу луѓе веруваат дека водат кон патот на среќен и испонет живот.

Мудри мисли од струмичанката Баба Ванѓа: „Не барајте многу, нема да можете да ја платите цената“

Најпознатата јасновитка на Балканот па и пошироко, Баба Ванѓа, секогаш давала мудри совети, кои живот значат. Ова се само неколку од нејзините мудрости, кои ја зборуваат вистината, без разлика дали верувате или не во нејзините пророштва.

Мудрости од генијалецот на ренесансата Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи (1452-1519) е еден од најголемите гении во историјата на човештвото, олицетворение на вистинска ренесансна личност: пронаоѓач, инженер, скулптор и сликар. Надарен со огромен талент и љубопитност, мајсторот од Фиренца твори во неколку сфери: механика, астрологија, аеродинамика, геологија, ботаника, аритметика и геометрија – и ова се само дел од областите за кои што знаеме дека тој работел.

Дали лошото може да стане добро? (поучна приказна)

Еднаш еден крал заминал на лов и си го повредил прстот. Неговиот доктор, кој што секогаш го придружувал на лов, ставил завој на неговата рана.
– Ќе биде ли во ред? – прашал кралот.
– Добро… лошо… кој знае? – одговорил лекарот.
Кога се вратил од ловот кралот забележал дека неговата рана се инфицирала.

Приказна за снаата и свекрвата

Многу одамна во едно село си живеела девојка. Откако се омажила девојката отишла да живее во куќата на нејзиниот сопруг. Но на младата снаа не се согласувала со свекрвата. Свекрвата постојано ја поучувала и ја критикувала за сé и сешто.

Зошто во некои семејства царува среќата, а во други не? (поучна приказна)

Еднаш еден млад човек му поставил прашање на еден мудрец:
– Ти си мудар човек, сите те почитуваат и бараат совет од тебе. Те молам, кажи ми зошто во твоето семејство царува среќата? Која е тајната?

8 животни лекции според Буда: Интересни за умот и корисни за душата!

Во превод “Буда” значи “просветлен” или “разбуден”. Во неговото учење нема ништо што противречи на внатрешната хармонија во било кое друго учење, религиозно или филозофско. Овие лекции се универзални и вечни, а нивното познавање е интересно за умот и корисно за душата.

Си ги уништуваме децата и тоа го нарекуваме „љубов“

Љубовта е трпелива. Љубовта е нежна. И знаете што уште? Љубовта не разгалува.
Порано една од најтешките навреди кои едно дете можеше да ги каже на друго дете или пак некој да каже такво нешто на неговите родители е да го нарече „разгалено лигле“. Тоа беше фраза која не се користеше често, но кога некој ќе ја употребеше, болеше. Ниту едно дете не сакаше да слушне дека е разгалено.

Бидете спокојни и не живејте во страв! Еве неколку совети од баба Ванѓа!

Бидете спокојни и не живејте во страв! Движете се повеќе и работете. Мрзата е болест која што ќе ве оштети физички и морално. Загадувањето – физичко или духовно, е во спротивност со она што е создадено од Бога.

Црна точка (поучна приказна)

Учителот застанал пред учениците со бел лист хартија со една црна точки во средината и ги прашал:
– Драги ученици, што гледате?
Еден ученик рекол:
– Мала црна точка…

Поучна приказна: Животна лекција за новата генерација

Еден млад човек отишол да бара работа во голема печатарска компанија. Тој поминал на првото интервју и му претстоело интервју со директорот на компанијата.

Директорот гледал дека неговата биографија е одлична и го прашал:
-Дали си земал некоја стипендија на училиште?
Момчето одговорило:
– Не
– Татко ти ли го плаќа твоето образование?
– Да – одговорило момчето
– Каде работи татко ти?
– Татко ми е ковач…

Гледајте и споделете: Не судете за луѓето според надворешниот изглед!

Многу интересен анимиран филм со една бабичка и еден млад невоспитан дечко. Но, гледајте го до крај.

Поучна приказна: Човекот што сакал да јаде манго

Еднаш одамна си живеел човек кој многу сакал да јаде манго. Одлучил да се качи на врвот на дрвото, знаејќи дека најгоре се најслатките плодови бидеќи тие се постојано изложени на сонце. Почнал да се качува по гранките на дрвото, кои биле тенки и слаби,  па на половина пат тој се лизнал и почнал да […]

Поучната приказна за Александар Македонски, што ја раскажуваат старите Индијци

Сите ја знаеме историската страна на животот на Александар Македонски, но оваа поучна приказна ни отвора нов прозорец кон мудроста на еден од најголемите ликови во светската историја.

Како општеството ни ја убива креативноста? НЕ ПРОПУШТАЈТЕ!

Краток цртан филм кој е добитник на 64 награди на фестивали, меѓу кои и многу престижни.

Како да изградите лидерски навики кај вашето дете

Најчесто наместо детето, одлуките ги носиме ние, како дел од секојдневните обврски. Само што, за разлика од машината за перење или правосмукалката, детето не е апарат, инструмент за решавање на родителските проблеми. Тоа, како и ние, е исто така сопственик на своите желби, фантазии, способности. Имено, не треба да го учите што да мисли, туку […]

+