Еден мудар човек добил на лотарија скапа кола. Неговото семејство и пријателите биле радосни што тој имал среќа и дошле да му честитаат.

„Нели е ова одлично? Ти си вистински среќник.“, му велеле тие.

Човекот се насмевнал и рекол:

„Можеби, само за добро да е!“

Тој уживал во автомобилот неколку недели, патувајќи со него насекаде. Но еден ден пијан возач удрил во него на една раскрсница и тој се нашол во болница со бројни повреди. Неговото семејство и неговите пријатели му дошле на посета.

Тие му велеле:

„ Среќата овој пат те напушти.“

Тој пак се насмевнал и им одговорил:

„Можеби, само за добро да е!“

Додека тој бил во болница една ноќ дошло до лизгање на земјиштето и неговата куќа завршила во морето. Следниот ден неговите пријатели дошле да го посетат и му кажале:

„Колку имаш среќа! Не падна во морето со куќата затоа што беше во болница.“

Тој повторно одговорил:

„Можеби, само за добро да е!“

***

Наивно е да се обидуваме да ги разбереме начините на кои судбината ги мести настаните за да се оствари целта. Сѐ што можеме да направиме е да си речеме „Само за добро да е!“.

Сподели на Facebook
пати видено