Животот е борба – поучна приказна

Еден ден една млада девојка се учила да вози заедно со нејзиниот татко. Возејќи по патот заврнал силен дожд. Младата девојка го прашала татко си: “Што да направам сега?“ Нејзинот...

Новогодишна поучна приказна

Некогаш еден човек ја искарал својата тригодишна ќеркичка затоа што таа потрошила ролна златна украсна хартија. Времињата биле кризни и тој збеснал кога детето се обидело да украси кутија којашто...

Убавината на животот (поучна приказна)

Возот почна да се движи. Во него имаше патници од сите возрасти, вработени мажи и жени, студенти, а покрај еден прозорец седеше постар човек со неговиот син кој имаше 30...

Штурец и монета – поучна приказна

Во една прилика, некој човек го повикал својот пријател кој живеел во планинско село, на гости во големиот град. Го повел со себе во разгледување на градот и додека шетале,...

Градете најдобро што можете – поучна приказна

Еден постар градител решил предвреме да се пензионира. Тој му кажал на својот работодавач за неговите планови да ја напушти работата со градење куќи, да живее поудобно со неговата жена...

Надеж – поучна приказна

Некогаш многу одамна, еден човек бил осуден на смрт од страна на кралот. За да се спаси го молел кралот на колена да му прости и да го помилува. Му...

Вистинските вредности на човекот (поучна приказна)

Многу одамна некој стар човек на својот внук му зборувал за животната вистина дека во внатрешноста не секој човек се води битка, како борба на две кучиња. Едното од нив...

Пребирливата девојка – поучна приказна

Во минатото еднаш живеела една преубава ќерка на еден владател. Дошло време за нејзино мажење, но на девојката никој не и се допаѓал, ниту синови на кралеви, ниту везири, ниту...

Пожар – поучна приказна

Никола и Марија, имаа убав дом и две прекрасни деца. Никола имаше убава работа и требаше да оди на службено патување во друг град и да биде отсутен неколку дена....

Мала снегулка – поучна приказна

Една птица го запраша момчето: – Колку е тешка една мала снегулка?. – Ни малку потешка од ништо. – одговори тоа. – Во тој случај, ќе ти раскажам една приказна...

Соочете се со потешкотиите на позитивен начин (поучна приказна)

Некој фармер си имал старо муле. Еден ден мулето паднало во бунарот на фармерот. Фармерот го слушнал мулето како се моли, или што и да прават мулињата кога ќе паднат...

Стапицата за глувци (поучна приказна)

Глушецот погледнал низ дупката во ѕидот и здогледал како фармерот и неговата жена отвараат некој пакет. „Каква ли храна има внатре?“ се прашувал глушецот. Но силно се потресол кога видел...

Ангели (поучна приказна)

Босоного и валкано, девојчето само седеше и гледаше како минуваат луѓето. Таа ниту еднаш не се обиде да зборува, ниту еднаш не изговори ни збор. Многу луѓе минуваа, но таа...

Утрото после предновогодишната пијанка (поучна Мотика приказна)

Петар се разбуди во ужасен мамурлак, после луда предновогодишна ноќ во кафана. Тој дури и не се сеќава како си отишол дома. Едвај ги отвори очите и првото нешто што...

Поучна животна приказна за една љубов

Таа рече: Немаш убаво тело. Тој почна да спортува и стана успешен спортист. Таа рече: Не си доволно храбар… Тој отиде мировник во Авганистан и се врати со орден за...

Кое е вистинското богатство во животот? (поучна приказна)

Еден ден, еден богат татко решил да го прошета синот по државата. Сакал да му покаже на синот колку бедни луѓе има и како живеат тие за да почне да...

Мирисот на омразата (поучна приказна)

Учителка им рекла на децата да играат една игра. Им донела торба со компири и им рекла да земат толку компири колку што мразат луѓе. Секој компир го претставувал еден...

Стапица за глувци – кратка поучна приказна

Глувчето забележало дека сопственикот на фармата поставил стапица за глувци. Глувчето им кажало за тоа на кокошката, овцата и кравата и побарало помош од нив. На тоа тие му одговориле:...

Поучна приказна

Во едно далечно село живеела сама една бремена жена, на која сопругот и починал пред да се роди детето. Еден ден бремената жена нашла ранета невестулка во планината и одлучила...

Мудрецот и кршливите играчки (кратка поучна приказна)

Во едно cело живеел мудрец. Тој многу ги cакал децата и чеcто им давал кршливи играчки. Децата cе обидувале да cи играат внимателно, но играчките постојано им cе кршеле и...

Орелот кој мислел дека е кокошка (поучна приказна)

Еден човек нашол јајце од орел и го ставил во гнездото на својата кокошка. Орелот се испилил заедно со пилињата и растел со нив. Целиот живот орелот го правел она...

Краварчето и мудрецот (поучна приказна)

Едно момче си ги пасело кравите секој ден. Наутро ги водело на ливадата, а вечерта пред да се стемни ги враќало во шталата. Една вечер, кога почнало да ги собира...

Разбуди се сине (кратка поучна приказна)

Еден човек тропа на вратата од собата на својот син. „Чарли“, вели, „развуди се!“ „Не сакам да станам тато“, му одговара Чарли. Таткото повторно: „Станувај, мораш да одиш во училиштето!“...

Поучна приказна: Соба полна со балони

Група од 50 луѓе присуствувале на еден семинар. Наеднаш говорникот го запрел предавањето за да направат еден експеримент. На секој од присутните тој му поделил по еден балон и ги...

Поучна приказна за непобедливоста

Некогаш многу одамна си живеел еден голем самурај. Кога остарел, се повлекол и ги подучувал младите за животот. Иако веќе стар, сеуште за него се зборувало дека никој не може...

+