Бог го погледна својот ангел и го праша:

– Кажи, што тие мачи?

– Па човекот кој го чувам … Жив е. Има автомобил. Пари. Оди на работа. Но, тој не е среќен. Се надева на нешто.

– На што?

– Тешко е да се каже. Двапати му покажав среќен сон, но тој не го гледа. Вели дека се уморува на работа, а кога не е на работа, не знае што да прави.

– А како е на работа?

– Како и сите. Шефот … суета … постојано пуши цигари … интриги …

– Дали неговиот шеф е строг?

– Па, шеф како шеф. Како и насекаде. Но, не знам зошто се плаши од него …

– Дали му помогна да се ослободи од неговите стравови?

– Да-а-а. Уште на патот кон канцеларијата. Мавтав со крилјата над главата. Ги избркав облаците. му шепнав на увото за да го забележи сонцето … Ја пуштив неговата омилена песна. Напишав порака на еден билборд. Пронајде 500 денари пред канцеларијата … Но, ништо не помогна.

– А убав странец на патот? На потпетици? Која ќе го погледне?

– Па, ме навредуваш … Ги судрив на железничката станица еден кон друг. Тие речиси се бакнаа!

– И како е?

– Па, никако. „Извинете“ и пак се сврте кон црните мисли.

– А после работа?

– Пазарува. Телевизија. Евентуално миење на садовите. Интернет. Сон.

– Па, дали го расипа телевизорот?

– Се разбира. Но, тој си купи нов …

– Дали го исклучи интернетот?

– Пет дена по ред му создавав проблеми. Во почетокот многу се налути, но потоа почна да останува на работа. До доцна навечер.

– Така. А за време на викендите?

– Спие до ручек. Потоа чисти и уредува. Вечер или телевизија, или со пријателите, бесмислени разговори, пиво, вотка. Се враќа на полноќ. А наутрото се буди со главоболка. Потоа го вклучува или телевизорот, или пак е пред компјутерот.

– А таа?

– Таа живее многу блиску. Само три куќи од него. Одат во ист супермаркет, во исто време, купуваат исти нешта.

– Дали правеше редовно да се сретнуваат?

– Да, се разбира. Се сретнаа „случајно“ во трговскиот центар, како и во едно кафуле во паркот – два пати за еден ден !!!

– Дали ги провери нивните линии на судбината? Можеби не сум ги создал еден за друг во овој живот?

– Да, тие се компатибилни! Има работа … Таков град, таков живот … Не можам да сторам повеќе! Тоа е неостварлива задача!

– Не очајувај! Донеси ја листата за тешки ситуации.

Ангелот му носи црн тефтер на Бог:

– Еве го тука!

– Прочитај ја првата страница.

– Грип со висока температура. Вирус со повраќање. Исчашување или кршење.

– Оди на втората страница, ако сакаш.

– Несреќа. Финансиска криза. Земјотрес или домашен пожар.

– Доста е. Во името на Љубовта се дозволени сите вонредни мерки. Штом е толку тврдоглав одбери едно средство директно од втората страница во листата и дејствувај.

– Добро, ќе биде направено!

Ангелот тргнал на пат да ја изврши својата задача и размислува:

– Зошто луѓето не ги користат можностите кои што им ги дава,Бог и сега морам да прибегнувам кон крајности?

Сподели на Facebook
пати видено