Петмина мудреци се изгубиле во шумата. Првиот рекол:

„Јас ќе одам лево, така ми сугерира интуиција.“

Вториот рекол:

„Јас ќе одам право, не случајно велат дека „право“ доаѓа од зборот „правилно“.

Третиот рекол:

„Ќе се вратам, дојдовме од тука, па сигурно ќе излезам од шумата.“

Четвртиот рекол:

„Јас ќе одам десно. Сигурен сум дека ќе најдам нешто ново во шумата.“

Петтиот рекол:

„Вие сите грешите. Постои подобар начин. Почекајте ме!“

Тој го пронашол највисокото дрво и почнал да се качува. Додека се качувал сепак, останатите се распрснале – секој сам. Одозгора тој видел како може најбрзо да излезе од шумата. Можел дури и да каже по кој редослед другите мудреци ќе стигнат до крајот. Тој се искачил горе и успеал да го види најкраткиот пат. Тој се искачил над проблемот и одлучи подобро од било кој друг! Знаел дека постапил правилно. А другите – не. Тие биле тврдоглави и не го послушале. Тој бил мудар човек! Но, тоа не е сè – затоа што … тој не бил во право. Всушност сите тие постапиле правилно.

Оној што тргнал лево влегол во најголемата шума. Тој морал да гладува и да се бори со диви ѕверови. Но, научил да преживее, станал дел од шумата и тој можел да ги научи и другите луѓе на тие вештини.

Оној кој продолжил десно сретнал разбојници. Го ограбиле и го натерале да пљачкосува со нив. По некое време, сепак, тој постепено успеал да го разбуди кај ограбувачите она што одамна го заборавиле – хуманоста и сочувството. Нивното покајание било толку силно што, по неговата смрт, самите тие станале мудреци.

Оној кој се вратил назад, направил поплочена патека по која минувал секој кој сакал да се наслади на убавината на шумата, без ризик да се загуби.

Оној кој продолжил право станал откривач. Тој патувал до места каде никој дотогаш не бил, открил прекрасни нови можности за луѓето, неверојатни лековити растенија и прекрасни животни.

Оној кој се качил на дрвото, станал експерт за изнаоѓање на најбрзото решенија. Нему му се обраќале сите кои сакале брзо да се справат со своите проблеми – дури и кога тоа не водело до никакво развој.
Така петмината мудреци ја исполниле својата мисија.

Сподели на Facebook
пати видено