Видео кое ќе ви заштеди неколку драгоцени години од животот. Ќе ми заблагодарите подоцна ;)

Видео кое ќе ви заштеди неколку драгоцени години од животот. Ќе ми заблагодарите подоцна ;)

Потребни се основни познавања на англискиот јазик за да го разберете видеото.

Се плашите да и пријдете на девојката која ви се допаѓа? Ова видео многу мажи треба да го видат!

Видеото многу добро го опишува стравот од одбивање што се јавува кај многу мажи, кога треба да и пријадат на некоја девојка.

Вашата иднина не мора да биде иста како вашето минато

Не мора да се дефинирате според вашето минато. И сосема сигурно, вашата иднина не мора да личи на вашето минато, освен ако вие не го дозволите тоа.

Збогум лажни пријатели

Драги лажни пријатели од моето минато,
Кога пред три години напуштив успешна кариера, вие мислевте дека сум луд. И уште полуд, кога кажав дека сакам да ја негувам мојата страст, да го следам својот сон: пишувањето. Во ред е, нема потреба да се одрекува сега, чувајте си ги за себе вашите извинувања – не ми требаат.

30 скапоцени животни лекции од 10 антички филозофи

Од етиката до среќата; од демократија до музика, уметност и филозофија; од логика до наука – древните филозофи, дискутирале и пишувале за многу проблеми и идеи кои се чинат важни дури и денес, по 2500 години!

Кратко филмче за новите генерации кои детството го поминуваат зјапајќи во мобилните телефони

Изгледајте го видеото и споделете го со некој кој ќе се пронајде во него. Сигурно познавате неколку вакви.

Искрена реклама, која ви дава добра причина да престанете со пушењето

Искрена реклама, која ви дава добра причина да престанете со пушењето

Главниот лик на рекламата е стар професор на факултет, успешен човек, со кариера и семејство, но има една црна дамка во неговиот живот. Приказната почнува вака: Кога бев млад, бев по малку срамежлив и пушењето ми помагаше да се социјализирам. Сите млади кои беа кул пушеа, дури и Џејмс Бонд пушеше. Тарзан беше единствениот што […]

Не се врти назад…

Не се врти назад…

Видео со многу силна и јасна порака. Конечно некој се сети да предупреди за ова.

Човекот и кучето пред рајските порти (поучна приказна)

Умрел еден човек. Неговото куче од жал легнало до него и умрело и тоа. И така, душата на човекот стоела пред портата со натпис „РАЈ“, а веднаш до него стоела и душата на кучето.

Леонардо да Винчи: 30 цитати од талентираниот гениј

„Одамна имам забележано дека луѓето кои постигнале нешто ретко седат и чекаат нешто да им се случи. Тие одат и им се случуваат на нештата.“
„Има три класи на луѓе: тие кои гледаат, тие кои гледаат кога ќе им се покаже и тие кои не гледаат.“
„Јас од рана возраст ја отфрлив употребата на месо, и ќе дојде време кога луѓето како мене на убиството на животни ќе гледаат како на убиството на човек.“

20 цитати од Зигмунд Фројд кои ќе ве натераат два пати да размислите за животот

„Од твоите ранливости ќе дојде твојата сила.“
„Повеќето луѓе не ја сакаат слободата навистина, бидејќи слободата подразбира и одговорност, а повеќето луѓе се плашат од одговорноста.“
„Неизразените чувства никогаш не умираат. Тие се закопани живи и ќе избијат подоцна, на погрд начин.“

30 политички и философски размисли од Ноам Чомски

„Насекаде, од популарната култура до пропагандниот систем, има постојан притисок да се прави луѓето да се чувствуваат беспомошни, дека единствената улога која можат да ја имаат е да одобруваат решенија и да конзумираат.“
„Сите се грижат за запирањето на тероризмот. Епа, има еден навистина лесен начин за тоа: Престанете да учествувате во него!“

30 инспиративни цитати од Мартин Лутер Кинг

Темнината не може да ја истера нашата темнина: само светлината може да го направи тоа. Омразата не може да ја истера нашата омраза: само љубовта може да го направи тоа.

10 кинески поговорки со кои ќе си ги надградите вашите гледишта

Невидлива нишка ги поврзува тие на кои им е судено да се сретнат, во било кое време, место или околности. Нишката може да се тегне и витка, но никогаш не се кине. Ако сте отворени за сите нишки кои влегуваат во вашиот живот, како за златните, така и за оние обичните – од нив ќе можете да исплетете брилијантен, прекрасен живот.

32 инспиративни цитати од Лао Це

„Да се биде длабоко сакан од некого ви дава сила, додека сакањето некого ви дава храброст.“
„Патувањето од илјадници километри почнува со еден чекор.“
„Одговарај интелегентно дури и на неинтелегентното однесување.“
Следуваат уште 30-тина други.

5 нешта кои успешните луѓе ги прават пред да си легнат

Секако дека успехот доаѓа со напорна работа, но дел од успехот е и способноста секој ден да се заврши на правилен начин. Тоа ќе ви овозможи следниот ден да се разбудите доволно силни за да го освоите свтот, што се вели. Што повеќето успешни луѓе прават пред спиење?

30 прашања кои ќе го ослободат вашиот ум

Често кога луѓето бараат некој совет, најмногу можете да им помогнете така што ќе им поставите прашање на кое тие самите ќе го најдат одговорот. Кога така прават, тие самите донесуваат свои заклучоци кои што се најправилни во нивниот случај, бидејќи кој подобро ве познава од самите вас? Еве некои такви прашања за чиј одговор вреди да размислите.

Јохан Волфганг вон Гете: 20 цитати кои треба да ги прочитате

„Се додека имаш доверба во себе, ќе знаеш како да живееш.“
„Човекот во светот го гледа тоа што го носи во срцето.“
„Никој не е толку безнадежно поробен како оние кои лажно веруваат дека се слободни.“
„Лесно можете да го процените нечиј карактер по тоа како тој се однесува кон луѓето кои за него не можат да сторат ништо.“

39 мисли на големиот писател Албер Ками кои ќе ве испровоцираат да размислите малку

„Должност на луѓето кои мислат е да не бидат на страната на погубувачите.“
„Единствениот начин да се справуваш со неслободен свет е да станеш апсолутно слободен, така што самото твое постоење да се восприема како чин на бунт.“

30 мудрости од големиот научник Никола Тесла

„Парите ја немаат таа вредност која човекот им ја припишува. Сите мои пари беа вложени во експерименти со кои направив нови откритија со кои успеав малку да му го олеснам животот на човештвото.“
„Борбите помеѓу поединците, како и помеѓу владите и нациите, секогаш произлегуваат од недоразбирањата во најшироката смисла на овој израз. Недоразбирањата секогаш се предизвикуваат од неспособноста да се почитува гледната точка на другиот.“

Познатиот „социјален експеримент“: 5 мајмуни и скала

Група научници сместиле пет мајмуни во кафез и во средината на кафезот поставиле скала и на врвото на скалата ставиле банани. Секогаш кога еден од мајмуните ќе се обидел да се искачи по скалата, научниците ги посипувале останатите мајмуни со студена вода. После неко време, секогаш кога некој мајмун ќе почнел да се качува по скалата, другите ќе го повлекле и ќе го натепале. И така…

36 цитати од Конфучиј кои и ден денес се водич низ животот за многу луѓе

„Човекот кој придвижува планина, почнува со носењето на мали камења.“
„Избери ја работата која ја сакаш, и нема да мора да работиш ни еден единствен ден во твојот живот.“

Морате да ги прочитате овие 20-тина вистини кажани од Галилео Галилеј

Не можете да научите човек на нешто; можете само да му помогнете самиот да го открие тоа.
Никогаш не сум сретнал толку неук човек од кој не би можел да научам нешто.
Библијата ни кажува како да стигнеме до небото, а не како небото функционира.

40 цитати од Аристотел кои ќе ве натераат да размислувате и кои можат да го променат вашиот живот

Единствената стабилна состојба е таа во која сите луѓе се еднакви пред законот.
Еден пријател вреди за педесет непријатели.
Задоволството во работата дава совршеност во делото.
Тој кој е пријател на сите не е пријател на никого.

Сократ бил еден од најумните луѓе кои некогаш живееле. Еве 24 од неговите најзначајни цитати коишто секој треба да ги прочита

– Биди љубезен, бидејќи секој кој го среќаваш минува низ тешка битка.
– Силните умови зборуваат за идеи, просечните умови за настани, а слабите умови за другите луѓе.
– Ожени се по секоја цена. Ако најдеш добра жена, ќе станеш среќен човек, а ако најдеш лоша, ќе си станеш философ.
– Тој кој не е задоволен со тоа што го има, не би бил задоволен ни со тоа што би сакал да го има.
Следуваат уште 20…

17 цитати од Платон кои ќе ви помогнат да си го подобрите животот

Луѓето се како земјата. Можат да те хранат и да ти помогнат да пораснеш како личност или можат да го попречат твојот растеж и да направат да се исушиш и умреш.

10 тајни на шаолинските монаси за тоа како вечно да останете млади

Ако ги прашате луѓето што им е најважно во животот, повеќето ќе одговорат – здравјето. Но колку луѓе живеат во согласност со ова нивно верување? Еве една листа на совети од еден шаолински монах за тоа како да бидете здрави и млади.

10 мудрости и цитати од старите Индијанци

Дали културата на Индијанците била причината за геноцидот извршен врз нив Тие живееле во склад со Мајката Природа и често биле нарекувани „Чувари на Земјата“. Тие сакале да „чекорат лесно на Земјата и да живеат во склад и хармонија.“ Можеби ако останале повеќе Индијанци да послужат како пример на останатите народи, нашата планета немало да се соочува со такви проблеми. Секој може да извлече полза од усвојувањето и применувањето на древните духовни учења на индијанските мудреци и старешини.

Професор во средно на своите ученици им дава моќна лекција за привилегираноста. Задолжително погледнете, ќе научите многу!

Ако го читате ова, веројатно уживате во доста привилегии за кои можеби не сте ни свесни, бидејќи тие нешта ги примате здраво за готово. Тешко е да се разбере и доживее тоа, дури и за возрасните, но еден професор нашол прекрасен начин нагледно да им го објасни на неговите ученици. Не испуштајте ја оваа брилијантна лекција!

Никој за ништо не ти е должен – писмото на еден татко како новогодишен подарок за неговата 9-годишна ќерка

Покојниот Хари Браун е автор, политичар и инвестиционен аналитичар. Бил претседателски кандидат на Либертаријанската партија за претседателските избори на САД во 1996 и 2000 година. Автор е на повеќе од дванаесет книги кои се продале во повеќе од 2 милиони копии. Како новогодишен подарок на неговата деветгодишна ќерка решил да и подари нешто невообичаено, но и нешто многу искрено – мотивационо писмо полно со вредни совети и животно искуство.

+