Факти за животот на древните Египќани кои би требало да ги учиме на часовите по историја

Ако ги замислувавте древните Египќани како луѓе кои се сосема различни од нас, тогаш делумно грешите. Тие ја следеле модата, користеле парфеми, имале миленичиња, правеле големи забави, пиеле пиво и танцувале како нас, само малку поинаку.

„Крв од крт“: Моќниот расказ на бугарската писателка кој ќе биде вклучен во учебниците за средно во САД

Прочитајте го овој поучен расказ, кој ја претставува болната вистина за општеството, од бугарската писателка Здравка Евтимова. Расказот ќе биде вклучен во учебниците за средните училишта во САД.

Убавите нешта не доаѓаат без болка: 15 мисли за тешките денови

Животот се состои од подеми и падови. За да станеме исправено првин треба да паднеме и да се избориме за успехот и добрите денови. Затоа наредниот пат кога ќе бидете очајни сетете се на овие мисли и продолжете понатаму, затоа што понекогаш патот на болката води кон успехот. Цитатите се одбрани од „Книгата на радоста“.

Писмо на 83-годишна старица до нејзината пријателка е полно со корисни животни лекции

Животот е трка за некои луѓе: трка за унапредување на работа, за совршено тело, за шопинг попуст. Во оваа луда потрага, немаме резервна минута за да паузираме, да разгледаме околу себе и да кажеме: „Животот е толку убав!“ Може да се случи тоа чувство на хармонија никогаш да не допре до нас, а понекогаш доаѓа кога е премногу доцна. Кога имаме 83 години, например. Ова е писмо од една старица до нејзината пријателка во кое што таа имплицира да го живееме животот што е можно поскоро и пред да биде предоцна.

Среќа – анимиран филм кој мора да го погледнете!

Поука: Не е среќа да влезеш во машинеријата и слепо да трчаш по пари и кариера. Среќа е да поминеш убави моменти со најблиските.

Како вистинското прашање, води до вистинскиот одговор (поучна приказна)

Неколку млади монаси го прашале најстариот монах: „Оче, може ли да пушиме, додека се молиме?“ „Не може.“, одговорил најстариот монах. Кога биле во посета на друг манастир, забележале дека во него монасите додека се молеле, пушеле и цигари. „Но како вие пушите цигари и се молите во исто време? Ние го прашавме нашиот главен монах […]

Кој е најдобриот син? (поучна приказна)

Три мајки се собрале еднаш во близина на селото, кај чешмата. Две од нив почнале да ги фалат своите синови. Една рекла дека нејзиниот син е најубавиот меѓу момчињата во селото, најсилниот и најпаметниот. Втората не и останала должна и го фалела синот со завист. А третата жена стоела покрај нив и молчела.

Колку чини алчноста? (поучна приказна)

Еден учител разговарал со неговиот млад ученик: „Можеш да сфатиш колку вреди еден човек доколку првин сфатиш како алчноста, задоволството и измамата коегзистираат во неговиот живот.“

Кралот Артур и желбата на жените (поучна приказна)

Кралот Артур бил заробен во битка, а неговите непријатели му кажале:
„Има само еден начин да ја избегнеш смртта која те очекува. Треба да одговориш на едно прашање. Но, тоа е исклучително тешко. За сметка на тоа ќе имаш цела година да најдеш одговорот. Сега ќе те пуштиме, а ти дај ни збор дека ако не најдеш одговорот, ќе се вратиш, за да бидеш погубен.“

Приказна за поуката од „поучните приказни“

Еднаш една голема група на млади „поучни приказни“ се собрала за да разговараат, исто како што тоа го прават луѓето. Сите ја раскажувале сопствената приказна, а останатите сестри слушале и уживале во мудроста на нивната сестра. Само една од нив седела тивко во ќошот и тажно се насмевнувала.

Ослободете се од синџирите (поучна приказна)

Очаен човек отишол кај мудар филозоф и го прашал како може да се ослободи од синџирите кои што го попречуваат и предрасудите што го ограничуваат. Мудрецот брзо скокнал од столот, отишол до најблискиот столб се завиткал цврсто околу него со двете раце и почнал да вика:

Од која страна го гледаме животот? (поучна приказна)

Со години младиот Кирил талкал по светот и барал одговор на неговото големо прашање „Зошто?“. Тој ги изгубил родителите уште како мал и преживеал многу лоши работи. Поради непредвидливи работи, разочарувања и несреќи од секаков вид не му останувало време од животот за едноставно да се насмевне. Тој сакал и да се откаже од животот, но пред тоа тргнал да патува по светот за да побара одговори.

Како ја гледате среќата? (поучна приказна)

Еден професор сакал да се пошегува со учиниците за време на едно од неговите предавања. Тој им се обратил на младите:

Спушти се по течението (поучна приказна)

Конфучие стоел на мостот над реката и гледал како водопадот паѓал од високо. На дното имало страшен вител, а некој човек се обидувал да мине низ него. Конфучие ги испратил своите ученици да го запрат и да му кажат дека преминувањето не е возможно. Но човекот не ги послушал.

Природата на скорпијата (поучна приказна)

Еднаш, една желката се согласила да ја пренесе скорпијата на нејзиниот грб преку реката. Скорпијата била мирна поголемиот дел од патот, но токму кога требало да стигнат до другиот крај на брегот, желката почувствувала болка. Скорпијата ја боцнала. Желката, била огорчена и почнала да вика чувствувајќи се предадено:

Што можеме да научиме од другите (поучна приказна)

Еден цар си читал книга во градината на негвиот дворец, а на влезот на дворецот коларот поправал едно тркало. Коларот го оставил чеканот и длетото, се доближил до царот и го прашал:

Како да ја зачуваме младоста? (поучна приказна)

Си живеела некогаш една многу добра и мудра старица. Во животот имала многу потешкотии, искушенија и проблеми, но сепак таа секој ден сите ги испраќала и пречекувала со насмевка на лицето. Децата кои живееле во нејзиното соседство еднаш ја прашале:

Следете го природниот тек на работите (поучна приказна)

Некој многу богат човек замолил еден мудрец да напише нешто што би донело трајна благосостојба за неговото семејство, што ќе се пренесува од колено на колено. Мудрецот зел голем лист хартија и напишал: „Умира таткото, умира синот, умира внукот“. Човекот се налутил, викајќи: „Те замолив да напишеш нешто што ќе го усреќи моето семејство! Зошто […]

Што го предизвикува стравот од непознатото? (поучна приказна)

Сара била просветлена жена од Новата ера. Таа сфатила дека мора да ја преземе одговорноста за нејзиниот живот и да ја најде својата мисија на оваа планета.

Како Бог им се обраќа на луѓето (поучна приказна)

Еден човек бил голем верник и верувал дека треба да добие просветлување кое ќе му покаже кој пат да го следи. Секоја вечер пред спиење му се молел на Бога да му испрати знак за тоа како да го живее својот живот. Така поминал неколку недели во полумистична состојба, очекувајќи да се појави Божествениот знак.

Што е највредното кај човекот? (поучна приказна)

Еднаш, еден цар отишол во џунглата да ги види мајмуните. Кога го забележале мајмуните почнале да паничат, но имало еден мајмун кој не брнувал внимание и скокал од гранка на гранка искажувајќи доминација. Царот истрелал стрела, но мајмунот ја фатил во лет. Птотоа царот им заповедал на неговите придружници да стрелаат во мајмунот. Веднаш откако […]

Како пресудил мудриот судија (поучна приказна)

Патувачки трговец носел 50 бали памук на неговиот грб, но кога се изморил, решил да се одмори во сенката на едно светилиште каде што имало статуа на Исус. Трговецот заспал, а кога се разбудил од неговиот памук немало ни трага. Тој веднаш за грабежот ја известил полицијата.

Дали можеме да избегаме од среќата? (поучна приказна)

До најсиното море во величествен замок си живеела една млада, четиринаесетгодишна принцеза. Кога се родила, кралевите на двајца завојувани народи се согласиле дека ќе постигнат мир кога принцезата ќе се омажи за еден од принцовите на другата држава. Затоа и девојчето го добило името Оливија, од маслиновото дрво кое значи мир. Но, во целото кралство било забрането да зборуваат за тоа пред да дојде времето.

Како да подариш радост? (поучна приказна)

Си живееле некогаш една Мачка и Куче. Тие биле соседи и живееле мирно во текот на целата година, но се расправале само за време на празниците. Никој не знаел зошто.

Колку се силни две праски? (поучна приказна)

Си биле тројца генерали кои биле исклучително силни и храбри. Толку силни и храбри што биле премногу арогантни и никого не почитувале. Кога го запознале новиот советник на кралот наместо да го поздрават мудриот човек, тие почнале да го понижуваат и навредуваат со своите постапки и зборови. Тоа многу го налутило советникот. Тој отишол кај царот и му рекол:

Дали ќе се однесувате послушно? (модерна поучна приказна)

Еден човек испратил е-маил до мал хотел каде што имал намера да отседне за време на неговиот одмор. Тој напишал: „Многу сакам да го земам моето куче со мене. Тоа не прави бељи и се однесува многу послушно. Дали би дозволиле тоа да остане во мојата соба во текот на ноќта? Сопственикот на хотелот веднаш […]

Бог планира нешто подобро за нас денес (поучна приказна)

Еден човек имал лош ден и решил да поразговара со Бог за тоа.
Човекот: Боже, може ли да те прашам нешто?
Бог: Се разбира.
Човекот: Вети дека нема да се лутиш …
Бог: Ветувам.
Човекот: зошто дозволи денес да ми се случат толку лоши работи?

Три нешта кои го менуваат животот (поучна приказна)

Додека да го разбереме сево ова, ни поминал целиот наш живот. Затоа прочитајте и размислете.

Научете ги децата од мали (поучна приказна)

Еден мудар старец минувал по патот покрај едно убаво село и толку му се допаднало дека одлучил да остане да живее во него. Тој ги сакал децата и поминувал многу време со нив. Покрај тоа, тој сакал и да им дава подароци, но секогаш им подарувал само кревки и кршливи предмети.

Модерна приказна: Како се одржува љубовта?

Техничка поддршка: „Здраво, како можам да Ви помогнам?“
Клиент: „Па, по некое двоумење, решив да ја инсталирам ‘Љубовта’. Дали би ме воделе во овој процес?“
Техничка поддршка: „Да, можам да помогнам. Дали сте подготвени да продолжите?“
Клиент: „Па, јас не сум технички способен, но мислам дека сум подготвен. Што прво да направам?“

+