Ако ги замислувавте древните Египќани како луѓе кои се сосема различни од нас, тогаш делумно грешите. Тие ја следеле модата, користеле парфеми, имале миленичиња, правеле големи забави, пиеле пиво и танцувале како нас, само малку поинаку.

10. Членовите на семејството појадувале посебно.

За древните Египќани не било вообичаено семејното појадување. Мажот(главниот во домот) појадувал прв (слугите му ја донесувале храната кога завршувал со утринската бања), а жените појадувале додека се разубавувале наутро или после нивните „ритуали“. Членовите на семејството се собрале на една маса или во попладневните часови или во вечерните часови.

9. За време на гозбите била прикажувана дрвена мумија.

Според Херодот, била прикажувана дрвена фигура, која симболизирала мртов човек, за да ги потсети на минливоста на животот. Тоа било направено со следниве зборови: „Погледнете го, пијте и уживајте во својот живот, бидејќи ќе бидете исти по смртта!“

8. Посебен став кон обувки

Понекогаш ѓонот на сандалите на благородниците бил украсен со лица или имиња на нивните непријатели за да ги газат. Исто така, сандалите се сметале за обувки што им требаат на луѓето во нивниот задгробен живот, затоа секогаш имало во гробовите во близина на телата на починатите. Сандалите на фараоните често биле изработени од злато; сепак, во реалниот живот, би било тешко да се направат дури и неколку чекори во овие златни сандали.

7. Љубовта кон миленичиња

Старите Египќани биле првите кои почнале да ги чуваат животните како домашни миленици. Сите знаеме колку сакале мачки, но кучиња, соколи и мајмуни биле исто така меѓу нивните омилени (погледнете на сликата каде што еден човек му дава вода на кучето од устата – веројатно немал чаша при рака). Според некои докази, мајмуните и кучињата им помагале на војниците да патролираат на нивната територија.

6. Египетските жени не се двоумеле да носат фустани со отворени гради.

Облеката што ја носеле египетските жени била наречена каласирис – тесна облека со еден или два ремени. Фустанот почнувал под градите, па така, тие биле сосема изложени. Не само што ја носеле слугинки, жени од скромни семејства, свештеници, туку и од благородни жени.

5. Танчерките не носеле облека.

Се чини дека кореографијата во древните египетски танци била многу поважна од облеката. Сепак, танчерите од двата пола го компензирале нивниот недостаток на костуми со фризури, многу накит и мирис на темјан. Жените играле во транспарентна облека или без облека, а мажите имале престилка.

4. Миризливи конуси на глави

Египќаните посветувале големо внимание на аромите и еден од начините да се окружат со убав мирис бил со носење конуси со темјан на главите. Конусите биле направени од восок или лој мешан со смирна, масло од цимет и други ароматични супстанции. Овие конуси се носеле на главите врзани за периките со ленти. Во топла египетска клима, восокот или лојот почнувале да се топат, што ја ширело аромата околу лицето. Покрај тоа, есенцијалните масла ги бркале инсектите.

3. Посебна фризура за деца

Древните Египќани, особено оние од благородни класи, биле познати по бричење на косата и нејзино заменување со перики. Што се однесува до децата, главите на момчињата и девојките биле делумно избричени, оставајќи им една лента на коса од едната страна. Овој лента била наречена „локна на младоста“ и била бричена откако лицето ќе станело полнолетно.

2. Пивото било толку важно што се користело како плата.

Египќаните верувале дека Озирис, богот на задгробниот живот, е оној кој ги научил да пијат пиво. Сепак, оваа пиво не е исто како модерното, бидејќи тие произведувале пиво со ладна метода. Античкото пиво најверојатно ќе ги изненади современите луѓе, бидејќи било густо како млеко, кисело и малку горчливо и совршено ја угаснувало жедта.

Пивото се сервирало заедно со леб и било плата за војници, службеници и градители. Дури и фараоните потпишувале писмена обврска кога се венчале дека секој ден ќе им даваат 10 парчиња леб и 2 тегли пиво на своите брачни другари.

1. Погребни портрети

Откако Египет станал една од провинциите на Римската империја, многу антички традиции биле променети. На пример, маските за погреб биле заменети со портрети. Благодарение на сувата клима, погребните портрети биле добро сочувани. Тие ни дозволуваат да видиме како изгледале луѓето од таа ера, како Египќани кои ги прифатиле римските обичаи и како потомци на Птоломејската династија.

Сподели на Facebook
пати видено