01

Новогодишна оптичка илузија. Можете ли да прочитате што пишува?

Постарите генерации веднаш ќе прочитаат што пишува затоа што е напишано со една многу познатата финта од забавните списанија од едно поинакво време.

what_colour_01

Загатка на денот: Каква боја се пилулите?

Мислењата се поделени, некој тврди дека двете пилули се сиви, а друг пак дека се со различна боја. Како ги гледате вие?

odgovor

Загатка за мозоци: Колку е круг + квадрат x триаголник

Оние на кои им оди математика лесно ќе дојдат до решението, а другите ќе треба да се помачат малку.

01

Цели 10 минути се мачев да видам што е финтата во оваа фотографија

Погледнете ја добро и откријте што е необично во фотографијата.

0

Можете ли да најдете излез од лавиринтот на Дедал, кој важи за еден од најтешките во светот?

Според легендата, Дедал го изградил овој лавиринт за да го заклучи во него Минотаурот. Средовековните математичари сметале дека тој е најтешкиот лавиринт на светот, бидејќи математичките шанси човек да излезе од него се сосема мали. Патеките на лавиринтот се широки по 1 метар, ѕидовите се по 30 сантиметри, а вкупната должина на патеката за излез […]

triagolnici2

Загатка: Пресметајте ја површината на синото поле

За задачата не ви треба многу математика само логичко гледање на работите и малку мозгање.

01

Тестирајте ги вашите детективски способности

На секоја од сликите е скриен по еден предмет. Ќе треба добро да се помачите за да го пронајдете.

ajnstajn

Можете ли да ја решите оваа Ајнштајнова гатанка?

Ајнштајн бил човек со многу таленти, но сте знаеле ли дека уживал и во добрите гатанки? Дури еден ден и самиот измислил една речиси нерешлива гатанка. Дали мислите дека би можеледа ја решите? Ајде да видиме.

vrati1

Тест: Што најмногу ве плаши во животот?

Од следните 8 понудени слики, одберете го влезот во кој најмногу се плашите да влезете.

The Two Islands An Unusual Personality Test That Will Surprise You!

Двата острови: Невообичаен ТЕСТ на личноста чиишто резултати ќе ве изненадат

Прочитајте ја приказната којашто следува и одговорете колку што е можно поспонтано и побрзо.

zagatka-kamp

Стара комунистичка загатка за проверка на вашата логика и моќта за набљудување

Гледајте внимателно во сликата и одговорете на следните 9 прашања:

3 тестови кои за помалку од 10 секунди ќе ви кажат многу за вашето тело

3 тестови кои за помалку од 10 секунди ќе ви кажат многу за вашето тело

Дали сте во хармонија со вашето тело? Следните 10 секунди ќе ви го откријат тоа. Кое око е мажот во куќата Со двете очи отворени погледнете низ отворот направен со вашите раце исправени пред вас во нешто како клучалка. Затворете го левото око. Ако предметот кој го гледате ви останал во видното поле, вашето десно […]

opticki-iluzii

Еден поглед кон овие оптички илузии и вашиот мозок може да експлодира

Оптичките илузии се замислени со таа цел, да ве збунуваат. Додека да трепнете, почнувате да се чудите што е тоа што го гледате. Вообичаено има едноставно објаснување за тоа што се случува кога гледате оптичка илузија, но за објаснувањето вообичаено дознаваме подоцна. Еве неколку анимирани илузии кои можат да ве збунат.

29A58CA300000578-3125173-image-a-32_1434392908554

Дали и ти си „супер препознавач“? Направи го овој тест да видиш дали и ти спаѓаш во елитната група на луѓе коишто никогаш не забораваат лице

Дали ја имате онаа мистериозна способност секогаш да помните лица? Ако е така, можеби сте дел од ретката група на луѓе, познати како „супер препознавачи“ кои можат да идентификуваат барем 80 отсто од луѓето кои ги виделе. Со помош на ваквите луѓе во нивните тимови, лондонската Метрополитен полиција ги препознава криминалците на матните фотографии и снимките од видео набљудувањето. Направете го овој тест за да видите дали би можеле да им се приклучите.

log

Математичка задача за 8-годишни деца која ги збунува и родителите и наставниците! Можете ли да ја решите?

Задачата е да се разместат броевите од 1 до 9 во празните квадратчиња. Задачава е од учебник за трето одделение во Виетнам.

Only 1 in 4 people can see all the colors do the test!

Само 1 од секои 4 луѓе може да ги види сите бои: тестирајте се за да видите во која група спаѓате вие!

Луѓето различно гледаат. Боите што ги гледате зависат од бројот и распределеноста на т.н. чепчиња (фоторецептори) во вашите очи. Погледнете го ова „виножито“ и избројте ги нијансите кои ги гледате.

Test You See A Duck Or A Rabbit

Тест: Дали гледате патка или зајак?

Што гледате овде, патка или зајак? Ова е добро позната оптичка илузија која може да се гледа на два начина, како патка и како зајак. Вие што гледате? И дали можеге да ја гледате едната слика, а потоа да се префрлите на другата? И сега најважното прашање – колку брзо можете да го сторите тоа?

ajnstajnmonro

Колку добро гледате? Дознајте со овој едноставен тест кој користи слика на Ајнштајн

Кого гледате на оваа слика: Алберт Ајнштајн или Мерилин Монро? Одговорот кажува многу за вашиот вид.

kineski-test

Кинески тест за запишување во прво одделение

Кој број е местото на кое е паркирана колата?

mik (3)

Дизни неодамна открија дека во сите нивни филмови има скриен Мики Маус

Дали можете да го пронајдете скриениот Мики Маус на следниве 14 сцени од различни филмови на Дизни?

sng-motika

Среќна и весела Нова 2015 Година ви посакува МОТИКА

Составете ја вашата желба за 2015 со вашите ден и месец на раѓање и првата буква од името. Вашите желби пишувајте ги во коментари.

21_6

Необична оптичка илузија која ќе го измами вашиот мозок

Кафеавото квадратче во средината на горната страна на коцката има иста боја со портокаловото квадратче во средината на предната страна од коцката. Ако не верувате, погледнете ја сликата на втората страна каде што квадратчињата се поврзани со еднобојна лента.

int

Оваа задача можат да ја решат само најинтелигентните луѓе! Провери дали во тебе се крие генијалец!

Ова е една од задачите со кои се докажува високиот коефициент на интелигенција. Но, некои луѓе имаат сосема различен тип на интелигенција и се во состојба да решат друг тип на тешки задачи, затоа не се секирајте ако не ја решите оваа задача. Ваша задача е да ја откриете врската меѓу броевите на левата и […]

iq

Тест на интелигенција со само едно прашање!

Прашањето гласи вака: Убиец кој е осуден на смрт, за да се спаси имал можност да избере меѓу три соби. Во првата соба е запален оган и ако ја отвори вратата веднаш ќе го изгори. Во втората соба се наоѓа снајперист подготвен да стрела веднаш штом ќе се отвори вратата. Во третата соба има лавови […]

Јака оптичка илузија, дело на двајцата синови на професорот по физика на универзитетот Рочестер

Јака оптичка илузија, дело на двајцата синови на професорот по физика на универзитетот Рочестер

Професорот Џон Хауел е горд на делото на своите двајца синови. Нема финти со камера, се е чиста физика. Може ли некој да објасни како го прават ова?

zag1

Логичка задача која човек со натпросечна интелигенција ја решава за 5 секунди

Погледнете ја сликава и пронајдете логика во распоредот на симболите: Која група на симболи треба да стои на местото на прашалниците?

zag

Мозгалка: Кој ги украл документите?

На еден бизнисмен му исчезнале важни документи. Во неговата канцеларија работеле чистачка, секретарка и сметководителка. Ги прашал дали знаат каде се документите и секоја од нив имала свое објаснување.

test (11)

Мал тест дали можете да разликувате фотографија за реклама од порно филм

Што мислите кои од фотографиите подолу се сцени од порно филм, а кои се професионални, комерцијални фотографии купени од некој сајт?

mask

Психо тест за вашата личност

Одговорете брзо на следните неколку прашања и прочитајте што всушност значат вашите одговори.