Швајцарскиот психијатар Херман Роршах разви тест за проучување на човечката психа, врз основа на дамки од мастило. Методот е интересен, бидејќи сликите ја поттикнуваат имагинацијата на слободни претпоставки, споредливи со содржината на соништата.

Врз основа на предметите кои се појавуваат во главата на субјектот, може да се каже многу за неговата личност. Има многу варијанти во толкувањето на тестот, а ние го поедноставивме, така што ќе може да се реши за неколку минути.

Погледнете ги 3-те слики една по една: што гледате на нив?

1.

2.

3.

И сега одберете го одговорот што одговара на она што го забележавте на сликите:

  • Вие видовте целосни слики. Ова значи дека можете лесно да размислувате апстрактно и да не се задржите на едно нешто. Вие стремите брзо да го сфатите скриеното значење и да пронајдете решенија за разлика од другите. На таквите вештини можат само да ви завидуваат.
  • Вашето внимание се фокусираше на одреден дел. Видот на вашата перцепција е аналитички. Вие се стремиме да влезете во сите детали, внимателно проучувајќи ги информациите и анализирајќи ги сите делови.
  • Вие ментално сте ги доцртале работите кои недостасуваат на сликата. Ова е показател за вашиот отпор, желбата да се направи спротивното. Ова однесување се манифестира од негативен став кон луѓето и животот воопшто.
  • Првото нешто што го забележавте е бојата. Вашиот живот е изграден врз емоции, и поради неколку неуспеси по ред, можете брзо да го изгубите интересот за живот. Таквиот феномен во психологијата се нарекува „стеснување на свеста“ – неспособноста да се опфати целосната врска.
  • Првото нешто што го забележувте е формата. Вие сте тип на луѓе чиј ум преовладува над чувствата. Таквите луѓе имаат тенденција да ги потиснат своите чувства, се плашат да ги покажат своите стравови и да ги разберат емоциите.
  • Сѐ што видовте на сликите е во движење. Вие се придржувате само кон внатрешните мотиви, брзо обработувате и помните нови информации, лесно менувате сопствени верувања. Во принцип, целосно се контролирате себе си и вашите мисли.

Интересно е што овој тест почнал да се употребува во 1911 година кога за прв пат бил воведен терминот „шизофренија“.

Сподели на Facebook
пати видено