Кој не сака да дознае нешто повеќе за себе? За да го направите ова не е потребно веднаш да одите на психијатар, потребни се: неколку минути од слободното време, пенкало и парче хартија. Ние откривме краток тест кој ќе ви открие интересни работи за вас самите. Не ни верувате? Проверете сами!

Одвојте најмногу 10 минути од слободното време, за никој да не ве вознемирува. Внимателно прочитајте ја задачата и не разгледувајте го крајот на статијата: на овој начин ќе можете да се запознаете со тестот и да ги дијагностицирате важните точки.

Значи продолжуваме

1. Земете лист и пенкало

2. Нацртајте два обични кругови.

Немојте да се колебате, само цртајте. Вашата потсвеста ќе стори сé што е потребно, а во добиениот цртеж, ќе се појават особини кои се карактеристични за вашата психа.

Готово? Сега можете безбедно да се движите надолу и да се запознаете со толкувањето

Првиот круг го симболизира оној кој го нацртал. Вториот е неговиот партнер: може да биде брачен партнер или партнер во врска, но толкувањето исто така важи и за други значајни партнерства (колеги).

Проценете каде се наоѓа првиот круг на листот. Ако сте го поставиле поблиску до лево, тогаш сте прилично конзервативна и дискретна личност. Доколку е поблиску кон десниот крај на листот, тогаш сакате да пробате нови и непознати работи, да се движите напред, вие сакате да преземате иницијатива и да се впуштате во авантури.

Исто така обрнете внимание на големината на нацртаните кругови. Ако истите се исти, тогаш тоа значи дека во партнерство не се издвојувате ниту како главниот, ниту како роб, и претпочитате еднаквост. Ако првиот круг е поголем од вториот, тогаш имате тенденција да ја преземете одговорноста и да доминирате во врската. И обратно: ако вториот круг е поголем, тогаш чекате иницијатива од вашиот партнер, вие сте способни и подготвени да направите отстапки.

Исто така важно е како се нацртани круговите едни кон други. Ако тие делумно се преклопуваат, тоа значи дека барате одредена емоционална интимност. Врските за вас се сфера на доверба, грижа, интимност. Колку повеќе круговите се сечат, толку се поважни овие работи за вас.

Ако круговите само се допираат, но не се преклопуваат, тогаш ова сугерира дека во врската сакате да оставите слободен простор за себе и за партнерот. Вие сте практични и не се склони кон силни чувства или емоции. Со ова како да сакате да кажете: „Ти и јас сме заедно, но ние не се мешаме во внатрешните работи“

Колку се подалеку круговите, толку повеќе ви требаат независност и слобода. Се случува луѓето да нацртаат два круга на две различни страни на листот. Најверојатно, такво лице е добро чувано од сопствените граници, тешко му е да се приближи на некого. Можно е во животот на еден човек да дојде период кога тој треба да биде сам.

Ако ставите еден круг во друг, тоа зборува за вашата желба за контрола, не само над сопствениот живот и чувства, туку и врз постапките на другите. Не ви се допаѓа кога луѓето блиски до вас се однесуваат поинаку отколку што очекувате. Се обидувате да ги предвидите настаните и однапред да подготвите план за акција.

Ако го нацртавте вториот круг врз првиот и изгледа дека има само еден круг тогаш тука можеме да зборуваме за потребата од заштита, жртвување, само-дуплирање, депресија. Човекот кој црта вакви кругови, бара некој силен и голем, на кој може да се потпре и некој кој ќе го заштити. Можеби ова е желба за силна рака, желбата за стабилност и ред во секојдневниот живот. На такво лице треба некој кој може да ги преземе сите важни одлуки, сите грижи.

Сподели на Facebook
пати видено