Загатките не се само забавни за решавање туку се одличен начин за загревање и тестирање на агилноста на мозокот. Ние не ги сакаме загатките само поради напливот на допамин како награда за изнаоѓање на решение.

Самата помисла да решиме загатка го става мозокот во отворена, разиграна состојба која сама по себе е пријатно бегство од реалноста. Решенијата се на втората страна.

1. Ако можете да поместите 2 чкорчиња, кој е најголемиот број кој можете да го добиете?

2. Пронајдете решение

3. Поставете 3 топки за да добиете 30

4. Која кофа ќе се наполни прва?

5. Кои од овие линии се паралелни?

6. Читање во темнина

Јован и Ема седеле во дневната соба. Јован гледал ТВ, а Ема читала книга. Во 23:00 снемало струја. Јован си легнал да спие, а Ема продолжила да чита. Бидејќи немало светло во собата, како продолжила да чита Ема?

Решенијата се на втората страна.

Сподели на Facebook
пати видено