Во 1958 година, НАСА почна да ги избира првите астронаути за големата вселенска програма. Секој кандидат морал да помине низа тестови за да ги тестира своите способности. На пример, решавање на математички задачи со екстремен шум, да седат со часови во комора изолирана од светлина и звук и да се доживеа екстремни температурни промени.

Меѓу ваквите психолошки тестови имало и специјален тест за интелегенција. ОВој тест се состои од неколку дела, обидете се да ги решите. Решенијата се на втората страна. А тука можете да видите како изгледа обуката за астронаути во НАСА.

Дел 1: Просторна визуелизација

Што се тестира: Колку добро е развиено просторното размислување.

Упатство: На сликите првиот часовник е поставен во почетна положба. Стрелките од десната страна покажуваат во кој правец часовникот треба да се ротира. Ментално ротирајте го часовникот и одберете ја опцијата која според вас е точна. Истото направете го со сите слики.

3.

2.

1.

Дел 2: Механички знаења

Што се тестира: Го проценува разбирањето на основната физика и механика. Покажува колку добро лицето може да применува апстрактни концепти во практични ситуации.

1. Во која насока триењето дејствува на скијачот?

Дел 3: Аналогија

Што се тестира: Го проверуваат аналитичкото размислување на една личност и ја открива способноста да се одреди односот меѓу предметите. Таа може да ја оцени и способноста за логичко размислување и широкото знаење на разни теми.

Инструкции: во следните аналогии двете точки (:) означуваат сооднос (заемна врска, сличност, што си претставуваат), а четирите точки (::) означуваат „како“ или „исто како“. Користејќи ја логиката, одберете една од опциите под сликата за да ја заврши аналогијата.

3.

 • Пешак
 • Игра
 • Ривал
 • Топка

2.

 • Жаба
 • Гасеница
 • Леопард
 • Мравка

1.

 • Мотор
 • Воз
 • Човек
 • Анаболизам

Решенијата се на втората страна.

Сподели на Facebook
пати видено