Одговорот на ова прашање со векови е кодиран во името РАКИЈА – составено од зборови од древномакедонскиот речник:
„РА“ значи сонце, Бог, владетел;
„КИ“ – внатрешна енергија;
„ЈА“ – јас.
Значи да сумираме, зборот ракија значи:
„Јас владеам со внатрешната енергија“.
Забелешка:
Ова се однесува само на помали количини. Со поинтензивна консумација, енергијата станува многу голема и придонесува за развој на фолклорот. Тогаш зборот „РАКИЈА“ има друго толкување:
„Внатрешната енергија ме совлада мене“.
Разликата помеѓу двете толкувања е некаде околу 500 грама. На здравје!

Сподели на Facebook
пати видено