Метеорит е објект од вселената кој навлегува во атмосферата на друг објект и паѓа врз површината. Вообичаено секој метеорит кој го наоѓаат луѓето е некој помал камен од нашиот сончев систем. Тој стигнува до Земјата, се пробива низ атмосферата и удира на површината.

Но, тоа не значи дека сите метеорити се мали. Еве 7 примери за најголемите метеорити кои удриле во земјата.

 

1. Метеоритот Виламет

met01

Овој голем камен бил најден од доселениците на американскиот северозапад во 1901. Навистина е огромен камен кој тежи околу 15.5 тони. Виламет сега се наоѓа во Американскиот музеј на историјата на природата

2. Мбоси

met02

Ова чудовиште од 16 тони се наоѓа во Танзанија во Африка. Официјално се смета дека е најден во 1930, но не бил најден кратер предизвикан од ударот. Научниците се сомневаат дека бил довлечкан после ударот, или дека на тоа место бил доволно долго за времето да ги избраше трагите од неговото удирање.

3. Метеоритот Апгалилик во Гренланд

met03

Интересното нешто во врска со Агпалилик е дека тој е еден од четирите главни делови од метеоритот од Кејп Јорк кој се расцепил над Гренлланд. Тежи 20 тони.

4. Метеоритот Бакубирито

met04

Најголемиот метеорит во мексико истовремено е и најголемиот предмет кој во едно парче удрил во земјата. Бакубирито тежи околу 22 тони и е голема туристичка атракција.

5. Гренландскиот метеорит Ахнигито

met05

Ахнигито е најголемото парче од Кејпјоркскиот метеорит. Тој тежи 31 тон и е најтешкиот метеорит придвижен од човештвото. Тој бил пренесен од Гренланд и продаден на Американскиот музеј на историјата на природата кадешто останува до ден денешен.

6. Ел Чако

met06

 

Ел Чако е огромен и навистина застрашувачки вселенски камен кој се наоѓа во Аргентина и тежи околу 37 тони.

7. Метеоритот Хоба

met07

 

Метеоритот Хоба во Намибија е најголемиот пронајден метеорит. Научниците веруваат дека 60-тонскиот Хоба на земјата долетал пред 80.000 години. Бил пронајден во 1920 од страна на фармер кој се обидувал да го изора своето поле, но наишол на џиновскиот метеорит.

Сподели на Facebook
пати видено