Современата христијанска црква не ја оправдува проституцијата и никогаш нема да размислува да се вклучи во неа. Меѓутоа, во Англија од 12 век, во округот на Лондон познат како Саутварк имало осумнаесет лиценцирани бордели со околу илјада проститутки вработени во него!

Со сите овие бордели раководела црквата и донеле големи суми пари за градење на цркви и други црковни должности.

Сите бордели биле во Бенксајд во областа Саутварк, а самите бордели биле нарекувани „Бенксајд чорби“. Чуварот на борделите бил познат како „сопственик на чорби“, а жените што работеле таму биле познати како „Гуските на Винчестер“ именувани по епископот од Виндзор кој претседавал со областа.

За време на римската окупација на она што е сега Англија, Саутварк бил важен дел од римскиот град Лондинум. Откако Римјаните заминале во 5 век, многу цркви биле изградени во областа, создавајќи безбедно место за проститутки, криминалци и лепрозни. Саутварк бил доволно далеку од видното поле на Лондон, но доволно блиску за да не биде недостапен.

Официјално, црквата не можела да ја осуди проституцијата. Сепак, немало правила против профитирање од неа. Важно е да се разбере дека епископите во средновековната Англија не биле само црковни службеници, туку политичари и државници. Проституцијата се сметала за неопходно зло за да се добие приход за црквата.

За разлика од римските времиња, проститутките повеќе не биле сексуални робови. Борделите повеќе не биле затвори, туку пансиони каде што просториите беа изнајмени на проститутки. Како и другите легитимни бизниси, борделите биле затворени на свети денови за да ги поттикнат жените да присуствуваат на богослужбите. Вработените во борделите не довивале христијански погреб, но можеле да примат света причест.

Во 1161, кралот Хенри II од Англија го потпишал законот „Уредби на засегнатите страни во Саутварк“ под раководство на епископот Винчестер. Тој видел дека војниците кои се враќаат од Крстоносната војна носат со себе нови видови на полни полести и инфекции.

Знаејќи дека инфекциите ќе се прошират во борделите и на останатиот дел од граѓаните тој знаел дека ќе треба да бидат подетално контролирани. Затоа, овие уредби поставија 39 правила за водење на „чорбата“ и формализирање на деловните зделки. Уредбите утврдувале правила за заштита на жените, црквата, потрошувачите и општеството, како и правила за општа администрација. Ова признание им даде на борделите свој посебен статус и заштита од законот.

Во зависност од владетелот организацијата на борделите се менувала, но дури и кога биле забранети голем број на проститутки се задржале во Бенксајд до 19 век.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено