Хуманоиден робот со вештачка интелигенција ќе отвори своја сопствена изложба на уметнички дела во Оксфорд, подготвена самостојно со користење на роботска рака и вградена камера во „очите“.

Роботот, наречен Аи-Да по математичарот Ада Лавлејс, се вели дека е првиот ултрареалистичен робот способен да ги црта луѓето во живо користејќи ги нејзините „очи“ и пенкало во нејзината рака.

Самостојна изложба на Аи-Да, Unsecured Futures, која ќе се отвори на Универзитетот Оксфорд од 12 јуни, ќе покаже избор на работата на роботот, развиена со користење на процеси со ВИ и алгоритми на универзитетот. Уметничките дела ќе вклучуваат цртање, сликарство, скулптура и видео-уметност, истражување на границите меѓу ВИ, технологија и органскиот живот.

Инженерите во Лидс ја развиле роботската рака користена од Аи-Да, која следи по неколку фази и алгоритми за ВИ, пресметувајќи виртуелна патека врз основа на она што го гледа пред неа и толкување на координатите за создавање на уметничкото дело.

Сподели на Facebook
пати видено