Замокот Елц е величествен замок кој се наоѓа на врвот на карпа во малата шумска долина во Германија. Без разлика дали станува збор за среќа или стратегија замокот е поштеден од раздорот на војната. Покрај извонредниот изглед, уште еден интересен факт за овој замок е тоа што тој е во сопственост на истото семејство повеќе 800 години.

Замокот Елц (познат на германски како Burg Eltz) е средновековен замок кој се наоѓа во западно-германската покраина Рајнска област-Пфалц. Покрај неговата живописна локација, замокот Елц е исто така познат по тоа што е еден од ретките германски замоци на левата страна на Рајна кои останале „неповредени“ низ вековите. Покрај тоа, замокот Елц е во рацете на истото семејство, семејството Елц, во текот на осум и пол векови.

Реката Елцбах, притока на северната страна на Мозел, го опкружува замокот од три страни, што го заштитува од нападите на било кои потенцијални напаѓачи. Така, може да се каже дека замокот Елц зазема многу стратешка позиција во пејзажот.

Историјата на замокот Елц почнува од 12-ти век. Во 1157 година, дело на донација било издадено од Фридрих I Барбароса, Светиот римски император. Еден од сведоците кој го потпишал и запечатил делото бил Рудолф фон Елц. Иако сегашниот замок сè уште не постоел во тоа време, веќе постоел уште еден помал замок кој го заземал истото место. Дел од дворецот Рудолф и четири спрата од поранешните романескни „паласи“, се сочувани, интегрирани во „Кемпенх Куќите“ и сè уште можат да се видат и денес.

Во следниот век се појавил спор меѓу Елијас, Вилхелм и Теодерих – тројца браќа од семејството Елц. Како резултат на овој конфликт, семејството било поделено во три гранки – Елц-Кемпенич (Елц од златен лав), Елц-Рјубенх (Елц од сребрениот лав) и Елц-Родендорф (Елц од роговите на биволите).

Замокот и имотот исто така се поделиле на три дела, што бил направен “ganerbenburg”, термин кој се користи за означување на замок кој истовремено е окупиран од неколку семејства / гранки на семејството. Проширувањето на замокот Елц било направено од страна на трите семејства во текот на следните векови, а зградата ја достигнала својата сегашна форма во текот на вториот дел од 17 век.

Во 1786 година, гранката на семејството Елц-Родендорф завршила, а нивниот дел од замокот преминал во рацете на гранката Елц-Кемпенич. Во 1815 година, имотот на Елц-Рјубенх го купил Хуго Филип од гранката Елц-Кемпенич. Како резултат на тоа, замокот Елц повторно станал сопственост на една личност и оттогаш е така. Моментално сопственик на замокот е д-р Карл Граф фон унд цу Елц, кој ја претставува 33-тата генерација на домот на Елц.

Сподели на Facebook
пати видено