Ако се обидувате да имате деца некое време и немате многу успех, одговорот може да биде во вашиот џеб. Буквално.

Кумико Наката, истражувач од Јапонија, откри дека електромагнетните бранови од WiFi уреди, како што се мобилните телефони и домашните рутери, можат да направат значителна штета на спермата.

30% од проблемите со плодноста доаѓаат од мажите

Според Светската здравствена организација, околу 15% од двојките во светот имаат проблеми кога станува збор за зачнување на деца. И најмалку една третина од проблемите со плодноста доаѓаат од мажите. Се разбира, машката неплодност може да биде предизвикана од многу нешта, како лоша околина, стрес, лоша исхрана, генетика, итн. Сепак, мала работа како чување на мобилен телефон во џебот може да биде сламката која ќе го скрши грбот на камилата и ќе спречи многу луѓе да го добијат семејството кое го посакуваат.

Експеримент за изложеност на WiFi

Јапонските научници земаа примероци од група од 51 маж и ги поделија на 3 групи. Тие исто така користеа WiFi уред, реплицирајќи мобилен телефон.

Една група на примероци не добила никаква изложеност од WiFi рутер. Втората група била изложена, но имало WiFi заштитен штит. И третата група имала целосна изложеност. Примероците биле поставени релативно блиску до WiFi уредот, реплицирајќи како мобилниот телефон да се пренесува во џебот на панталоните и резултатите биле земени по различни временски периоди.

Спермата се оштетува по 2 часа.

Наодите биле малку страшни. Додека е под влијание на сигналот на Wi-Fi во период од 30 минути едвај имало ефект, подолгото изложување почнало да покажува импресивна разлика. По само 2 часа, стапката на подвижност на неекспонираната група изнесувала 53,3%, група со штит 44,9%, а изложената група само 26,4%. 24 часа подоцна стапката на мртви сперматозоиди за изложената група била 23,3% во споредба со 8,4% за неекспонираните примероци.

Имаме повеќе мобилни телефони од луѓе.

Статистичките податоци велат дека, деновиве, бројот на активни мобилни телефони е поголем од реалната светска популација, што значи дека неколку луѓе имаат повеќе од еден телефон, а ефектот од неговите бранови може да биде премногу сериозен за да се игнорира.

Превенцијата може да биде многу едноставна.

Наката специфицираше дека студијата потврди дека електромагнетните бранови од WiFi уредите се безбедни за луѓето во однос на благосостојбата и здравјето. Можеби, едноставно решение како што е да се чува телефонот на работна маса, наместо во џеб, ќе направи разлика за некои семејства.

Сподели на Facebook
пати видено