Кога ќе чуете или прочитате за „загадување на воздухот“, првите работи што ви паѓаат на ум се чад од фабрики и издувни гасови од автомобилот.

Сепак, колку што е лошо загадувањето на воздухот надвор, валканиот воздух во затворен простор е вистинската опасност. Да, прочитавте правилно, воздухот во вашата куќа, работно место, па дури и теретаната може да биде многу поопасен од воздухот надвор.

Според оваа студија, воздухот во затворен простор може да биде многу позагаден од воздухот надвор. И, се проценува дека повеќето луѓе поминуваат 90% од својот живот во затворено, без оглед дали тоа е нивниот дом, училиште, нивната работа или каде било, приватно или јавно затворено опкружување.

Воздухот во вашата куќа е обично мешавина на загадувачи на отворено, како оние од возила или фабрики. И вториот дел е загадувачи во затворен простор, како извори на согорување и емисии од градежни материјали, мебел и електронска опрема. Влагата, производите за чистење и хемикалиите се исто така многу опасни и можат да го загадат воздухот во вашиот простор за живеење. Друга причина за нездравиот воздух се жителите, како пушачи, па дури и миленичиња, на пример.

Ова само покажува дека многу луѓе се изложени на ризик од вдишување на валканиот, загаден воздух секој ден. Покрај ова, слабиот квалитет на воздухот е уште поштетен за ранливите групи како деца, стари лица или лица кои страдаат од респираторни и / или кардиоваскуларни заболувања.

Ова истражување покажува дека загадениот воздух во затворено може да влијае на децата повеќе отколку воздухот надвор. Респираторниот систем е примарна цел за загадувачи на воздухот и може да резултира во долг список на проблеми за дете.

Втората група на луѓе кои имаат најголем ризик од здравствени проблеми заради загаден воздух се постари лица. Студијата на Европската фондација за бели дробови откри дека загадувањето на воздухот во затворените домови имало големо влијание врз респираторните системи на старите жители и нивниот квалитет на живот.

Оваа студија тврди дека падот на Индексот за квалитет на воздухот може да ја намали вашата продуктивност за 5%. Значи, загадениот воздух е лош за нас на повеќе начини.

Експертите предлагаат да се инсталираат сензори за животна средина. Тие можат да го следат квалитетот на воздухот што го дишеме, да ни дадат критични информации за она што го дишеме и да ни помогнат да сфатиме како ќе се бориме со него. Можеме да сториме и други работи за да го подобриме квалитетот на воздухот во внатрешноста на нашите куќи, работни места и училишта со тоа што ќе обрнеме внимание на работи како што се:

  • Вентилацијата е клучна за подобрување на квалитетот на воздухот во затворен простор. Правилно инсталираниот систем може да помогне во спречување на загадувањето.
  • Не треба да чувате какви било хемикалии, пестициди, средства за чистење или бензин во вашиот животен простор.
  • Ограничете ја вашата употреба на работи како цигари, свеќи и скара во затворен простор.
  • Оставете ги прозорците отворени кога чистите со хемиски производи, средства за чистење, растворувачи итн.
  • Вашиот вентилатор во бањата треба да работи 60 минути по тушот.
  • Добар филтер за честички или средство за чистење на воздухот е исто така многу важно со цел да се задржи нечистотијата подалеку од вашиот воздух.

Сподели на Facebook
пати видено