Компанијата MacPaw организираше на улиците на Киев оригинална и поучна шега. Тие креирале суперхерој по име „Џанкмен“ (од англиски. Junkman – „човек ѓубре“), кој внимателно ја следи чистотата и редот на улиците на градот.

Еве ја приказната која ја раскажаа за овој модерен и за жал неопходен суперхерој.

„Го започнавме предизвикот #CleanMyCity пред многу време, кога вработените излегуваа во градот и го собираа ѓубрето, но тој не се занесе со огромен публицитет. И тогаш добивме идеја да создадеме глобална кампања за привлекување внимание и на брендот CleanMyMac и на еко-проект CleanMyCity. Во исто време, сакав таа да биде минимално рекламирање и максимално незаборавна. И мислевме: како да го направиме проблемот невозможен да се игнорира? Но, што ако ѓубрето потсетува на нас? Така, нашиот куп ѓубре „оживеа“ и се претвори во суперхерој. Тој плашеше, се смееше, изненадуваше, но сигурно не помина незабележано. Секојпат кога луѓето фрлаа не фрлаа нешто во кантата, туку во еден куп отпад, Џанкмен брзаше да ги фати криминалците.“

„Се подготвувавме за агресија и незадоволство, но негативата од луѓето беше изненадувачки мала. Некои изгледаа зачудени и збунети, но откако разговаравме за смислата на шега, тие ни дадоа позитивни повратни информации. Исто така, се испостави дека жителите на Киев не биле срамежливи.“

„Се надеваме дека со оваа акција не оставивме никој рамнодушен кон проблемот со ѓубрето. Сега, случаен минувач, пред да фрли нешто на погрешно место, ќе размисли дали да го стори тоа. Нашата компанија ќе продолжи со иницијативата CleanMyCity, која, сигурни сме, ќе добие на интензитет “.

Сподели на Facebook
пати видено