17-годишната Грејс Хери е многу талентирана девојка, таа знае да свири на гитара и притоа има и убав глас. Таа започнала да свири гитара кога имала 7 години.

Девојчето е многу блиско со нејзиниот 86-годишен дедо, Џон Бејкер, на кого му била дијагностицирана Алцхајмеровата болест пред шест години.

Грејс и нејзините родители се преселиле заедно со Џон и неговата покојна сопруга во нивниот дом во Порт Талбот, Велс, пред околу седум години. Само неколку месеци подоцна, сопругата на Џон починала и му била дијагностицирана и состојбата. Сега, тој е во подоцнежните фази на Алцхајмеровата болест, што значи дека неговата меморија е минлива.

Затоа Грејс има начин да ги одржи неговите сеќавања во живот, да му пее на својот дедо. „Докажано е дека музиката навистина им помага на луѓето со Алцхајмеровата болест, ја поттикнува нивната меморија и ги враќа работите. Мојот дедо секогаш ја пееше оваа песна, па ја научив за да можеме да ја пееме заедно. Тој знае кои сме сите и со сигурност можам да кажам дека тоа што живееме со него помогна, не мислам дека тој би бил таков каков што е сега, ако не го сторивме тоа. Ние го поминуваме цело време заедно, тој доаѓа насекаде со нас. Имаме навистина близок семеен систем.“, објаснува Грејс.

Мајката на Грејс Катрина вели дека Џон е најголемиот обожавател на неговата внука, додавајќи дека не може да биде погорд на неа.

Сподели на Facebook
пати видено