Научниците ја создадоа Ема – поголема од животот, кукла со грпка, отечени екстремитети, егзема и проширени вени. Експертите предупредуваат дека по неколку децении седење во канцеларија би можеле да ве доведат да изгледате како неа.

Фирмата за канцелариска опрема Fellowes го нарача истражувањето, во кое бихевиористичкиот футуристист Вилијам Хајам и тим од експерти од ергономијата, здравјето на работното место и професионалната благосостојба ги испитаа ефектите што ги имаат канцелариските работни места врз здравјето на вработените.

По повеќе од 3.000 интервјуа со вработени од Велика Британија, Франција и Германија во врска со здравствените проблеми, извештајот наречен Работниот колега на иднината советува работни места да направат итни измени за да се спречи луѓето да изгледаат како сиромашката Ема.

Ема беше развиена откако истражувачите се здружија со специјалисти за модели Хеликс 3Д, во потрага по начин за висцерално да го илустрираат потенцијалното штетно влијание на канцеларискиот живот врз луѓето.

Состојбата на Ема е нуспроизвод на секојдневниот животен стил во канцеларијата: нејзиниот грб е свиткан од седење со часови зад работна маса, таа има проширени вени поради лошиот проток на крв, ротиран стомак од тоа што седи цело време, и суви и црвени очи од гледање во компјутерски екран цел ден.

Повеќе од 90% од анкетираните изјавиле дека се загрижени дека поминуваат премногу време седејќи на работното место, а 98% изјавиле дека се загрижени дека тоа ќе доведе до сериозни здравствени проблеми. Во Велика Британија, 90% од анкетите пријавиле здравствени проблеми што влијаат на нивната продуктивност, додека скоро половина страдале од замор на очите, болки во грбот и главоболки предизвикани од нивниот работен простор.

Боледувањата поврзани со работата, наводно, ја чинеле економијата 77 милијарди фунти секоја година, при што седум од 10 работници, наводно, земале лекови за решавање на нивните проблеми.

Сподели на Facebook
пати видено