Просто е зашеметувачки колку многу технолошки иновации се случија во последните петнаесеттина години, од коишто последната е 3D печатењето. Можностите кои оваа нова технологија ги пружа се бројни, и многумина мислат дека 3D печатачот е само најава за уште поневеројатни технологии. Уметникот Џонти Хурвиц бил инспириран од 3D печатењето и решил да направи нешто што никој пред него не го направил.

Хурвиц решил со помош на 3D печатењето да почне да создава „наноскулптури“, како што самиот ги нарекол.

n01

Првиот чекор во процесот е правењето на 3D дигитална анимација на моделот. За да го направи ова, Хурвиц и неговиот тим употребиле околу 250 дигитални дигитални камери.

n02

По завршувањето, го испратиле дизајнот на печатење. Подоцна добиле мала кутија со седум фигурини невидливи за човечко око.

n03

За да можат ги видат сите детали на овие скулптури, морале да употребат специјален електронски микроскоп.

n04

За жал, наноскулптурите случајно биле уништени од страна на еден од неговите колеги.

n05

Сѐ што останало до нано скулптурите се овие слики, но Хурвиц сепак е горд на постигнатото.

n06

Сподели на Facebook
пати видено