Премногу долго дивите животни се третирани ужасно и се чуваат во страшни услови исклучиво со цел да настапуваат во циркуси. Зошто? За забава на масите, како да е совршено прифатлива причина за малтретирање на животните. Секако дека не е!

Сега, сепак, работите почнуваат да се менуваат на подобро и еден германски циркус целосно ја отстрани употребата на дивите животни во корист на холограмите, за да не се повредуваат животните.

Циркусот Роналси направи прво во светот на холографско циркуско шоу и престана да користи диви животни во 1990-те – децении пред другите да почнат да преземаат слични чекори. Германскиот циркус ги користел само домашните коњи во своите настапи. До неодамна, кога тие одлучија да престанат со користење на било какви животни.

Холограмите имаат смирувачки ефект, давајќи впечаток на поголеми животни кои ја земаат централната бина во рингот. Сега, акробатите и кловнови настапуваат заедно со широк спектар на холографски животни од целиот свет – вклучувајќи слонови, па дури и риби.

Додека проектираните слонови ги брануваат своите сурли во толпата и стојат на задните нозе, светлата портокалова риба подоцна плива по должината на арената. Браво за циркусот Роналси.

Сподели на Facebook
пати видено