Кога зборуваме за една земја, стереотипните слики неизбежно ни се појавуваат во главата. Канада е често поврзана со бескрајна зима и елени, кои слободно шетаат по улиците.

Сепак, нашите идеи за оваа држава може да бидат фундаментално различни од тоа како навистина се одвиваат работите.

Сите Канаѓани знаат англиски и француски јазик.

Иако двата јазика се официјални во Канада, малцинство зборува француски. Повеќето Канаѓани зборуваат англиски. Задолжително познавање на два јазика е потребно само од вработените во државните органи. За остатокот од жителите на оваа огромна земја, познавањето на втор јазик е личен избор.

Канаѓаните јадат сѐ со јаворов сируп.

Јаворовиот сируп се смета за поздрава замена на шеќер, поради што често се користи. Сепак, за Канаѓаните, тоа е едноставно сируп што е направен во нивната татковина. Мала е веројатноста дека ќе најдете јаворов сироп во друштво на најпотребни зачини, како што се сол и црн пипер.

Во Канада нема историски споменици кои би можеле да нѐ импресионираат.

Во Канада, навистина нема да најдете древни градби како Колосеум или Нотр Дам. Најстарите градби на Канада датираат од средината на 19 век. Сепак, има нешто да се види како на пример Casa Casa Loma или Château Frontenac (на фотографијата подолу).

Канада е многу ладна.

Всушност, не секогаш и не насекаде. Во јужна Канада, поблиску до американската граница, климата е речиси иста како во централна Русија. Летото е прилично топло и долго, а топлината од 30 степени е далеку од невообичаена. Во северниот дел на земјата е навистина студено – има поларна клима. Во Ванкувер, на брегот од Пацификот, зимите се топли и влажни, а во март веќе се расцветаат дрвјата.

Насекаде се движат мечки.

Тие трчаат, но не насекаде. Огромните територии со девствена природа придонесуваат за слободниот живот на дивите животни. Оние љубители на природата можат да се сретнат со елени, мечки, диви свињи и лисици, па затоа во текот на прошетките низ шумата не се препорачува да скршнувате од туристичките патчиња.

Во Канада, полицијата носи црвена униформа и јава коњи.

Навистина, црвената униформа припаѓа на Кралската канадска полиција (Royal Canadian Mounted Police), а коњите не се бајка. Коњската полиција може да се најде во градот, но често тоа е полицијата во вообичаена униформа на темна боја. Општо земено, како и насекаде, низ градовите патролира полицијата во автомобили.

Во Канада сакаат имигранти.

Не дека навистина им се допаѓа тоа многу, но тие ги третираат многу потолерантно од било кое друго место. Повеќето Канаѓани некогаш биле имигранти. И сега владата на земјата ги отвора вратите за најразлични луѓе. Затоа, новодојденците се третираат многу посмирено и со разбирање.

Во Канада има толку малку луѓе што сите се познаваат едни со други.

Густината на населението во Канада е 3 лица на 1 километар квадратен, а оваа бројка е една од најниските во светот. Сепак, ова не значи дека помалку од 2.000 луѓе живеат во Торонто, чија област е 630 км, и дека сите се познаваат меѓусебно. Сепак, сите 37 милиони луѓе кои живеат во една огромна земја, невозможно е да се познаваат.

Канада е многу лојална кон малцинствата.

Ова е точно. Секое малцинство, и национално и сексуално, се чувствуваат поудобно овде отколку на друго место.

Во Канада, има бесплатна здравствена заштита.

Медицината во Канада е покриена со MediCare осигурување, чиј основен принцип е достапноста на медицинските услуги неопходни за здравјето и животот на секој граѓанин. Сепак, постојат нијанси: не е сè покриено со осигурување. На пример, за некои стоматолошки или офталмолошки постапки треба да се издвојат пари од сопствен џеб.

Канада изгледа како големо село.

90% од територијата на Канада не е населена. Останатите 10% се окупирани од градови и села – како, навистина, во повеќето земји во светот. Во Канада постојат милионски градови кои навистина не потсетуваат на руралните населби.

Канаѓаните сакаат хокеј.

Канаѓаните го сметаат хокејот за целосно нивен, но не треба да се заборави дека лакрос и стариот добар фудбал се исто така популарни.

Канада е мултикултурна земја, така што не постои асимилација.

И да и не. Навистина, секој емигрант ќе може да ги најде своите сограѓани тука и смирено да комуницира со нив. Така се елиминира потребата да се спои со локалното општество. Сепак, постои држава, јазик и општи правила што секој ги почитува.

Канада е 51-та држава во Америка.

Оваа изјава предизвикува најмногу иритација. Канаѓаните имаат своја култура, традиции и историја. Затоа, тие се крајно несреќни кога ова е занемарено, велејќи дека Канада не е ништо без Америка.

Канаѓаните сакаат пиво.

Канада навистина пие многу пиво. Според статистичките податоци, пиво е најпопуларниот алкохолен пијалак во земјата. Значи, во 2015 година Канаѓаните испиле 22,71 милиони литри.

Во Канада, стоките се продаваат во продавници исто како и насекаде.

Ова правило ненважи тука. Во продавниците на ценовниците се цените без ДДВ. Оваа ДДВ се додава на цената на стоката кога плаќате на касата. Постои различен данок во различни провинции: во Онтарио – 13%, а во Алберта, на пример, само 7.

Во Канада има отворени и пријателски настроени луѓе.

Канаѓаните се љубезни: секогаш велат извинете и благодарам со насмевка. Навистина, може да се каже дека тие се пријателски настроени и доверливи. Да се остави кутија со јајца и кутија за пари со неа каде што луѓето ќе платата колку што ќе земат е целосно канадски.

Канаѓаните не сакаат да ги нарекуваат Американци.

Тоа е вистина: Канаѓанецот секогаш ќе се обиде да ве исправи ако го наречете Американец. Јасно е присутен духот на ривалството меѓу САД и Канада.

Канаѓаните не се амбициозни.

Животот во Канада е толку бавен, луѓето се толку мирни и не е чудно што многу луѓе дури и не размислуваат да се искачат по скалилата на кариерата и не се обидуваат да се борат. Зошто, ако едноставно можат да уживаат во скромни и убави животи?

Сподели на Facebook
пати видено