Ричард Фајнман беше познат физичар на неговата генерација, кој учествуваше во развојот на атомската бомба во 1940-тите и ја доби Нобеловата награда во 1965 година за неговата работа за квантната електродинамика. Неговото чувство за хумор не знаеше за граници.

Авторот ја нарече својата автобиографија „Сигурно се шегувате г.Фејнман“. Тој дури и влезе во сефовите на Пентагон, погодувајќи ја точната шифра.

Се разбира, веднаш до таков човек беше неговата сакана жена – Арлин. Вљубените беа заедно од училиште, но сериозна болест го зеде животот на една млада жена во 1945 година на возраст од само 25 години. Речиси една година по трагедијата, Ричард ѝ напиша писмо, кое тој го носел насекаде со него неотворено до неговата смрт во 1988 година.

Еве го трогателното писмо:

Драга Арлин
Јас те обожувам душо,

Јас знам дека ти сакаш да го слушнеш тоа, но не го пишувам само за да те задоволам. Пишувам затоа што во себе ме исполнува со топлина. Не сум ти пишал долго време, речиси две години. Но, знам дека ќе ми простиш, тврдоглав прагматичар. Јас си помислив дека нема никаква смисла да ти пишувам.

Но сега драга моја сопруго знам дека морав да го направам тоа што го одложував долго време и често го правев тоа во минатото. Сакам да кажам дека те сакам. Сакам да те сакам. Јас секогаш ќе те сакам.

Во умот ми е тешко да разберам што значи да те сакам после смртта, но сепак сакам да те заштитам и да се грижам за тебе. И сакам да ме сакаш и да се грижиш за мене. Сакам да разговарам со тебе за моите проблеми. Сакам да направиме различни работи заедно. До сега ова никогаш не ми се случило. Но, можеме да направиме многу заедно: да шиеме облека, учиме кинески, да купиме филмски проектор. Може ли сега да го направам тоа? Не Јас сум сам без тебе. Ти беше главен генератор на идеи и инспирација за сите мои луди авантури.

Кога беше болна ти беше загрижена дека нема да можеш да ми го дадеш она што ми треба, она што јас сакам да ми дадеш. Не требаше да се грижиш. Немаше потреба за тоа. Јас секогаш ти кажував дека те сакам таква каква што си. И сега го разборам тоа повеќе од било кога. Не можеш да ми дадеш ништо, и толку многу те сакам што никогаш не можам да го сакам некоја друга. И сакам да биде така. Бидејќи дури и мртва ти си многу подобра од сите живи.

Знам дека ќе кажеш дека сум глупав и дека сакаш да бидам среќен и дека не сакаш да ми стоиш на патот. Веројатно ќе бидеш изненадени кога ќе дознаеш дека во овие две години немав дури и девојка (освен тебе, драга моја). И не можеш да направиш ништо во врска со тоа. И јас не можам. Не разбирам ништо. Се запознав со многу девојки, меѓу нив имаше многу убави, а јас не сакам да бидам сам, но по неколку состаноци сфатив дека за мене тоа е празен простор. Те имам само тебе. Ти си вистинската.

Моја драга жено, те обожувам
Ја сакам мојата сопруга. Мојата сопруга е мртва.

Рич

П.С: Прости ми те молам што не ти го испратив ова писмо, не ја знаев твојата нова адреса.

Сподели на Facebook
пати видено