Поранешниот фудбалер на Орегон Дакс, Кинон Лоу – кој работи во средното училиште „Паркрос“ во Орегон како тренер, не очекувал дека мирниот работен ден ќе му заврши на ваков начин. 19-годишен ученик Ангел Гранадос-Дијаз влегол со пушка на неговиот час во училницата.

Наводно момчето сакало да стави крај на својот живот, а не да ги повреди останатите ученици. Благодарение на херојството и брзата реакција на Кинон немало ниту една жртва. Тој успеал да го разоружа ученикот, а потоа и го прегрнал.

Кинон Лоу

„Прилично луда ситуација. За дел од секундата, анализирав сè навистина брзо, го видов погледот на лицето, ги погледнав неговите очи, го погледнав оружјето, сфатив дека тоа е вистинска пушка и тогаш моите инстинкти само презедоа. Тогаш бев само јас и мојот ученик. Беше вистински емотивен момент. Тоа беше емотивно за него, беше емотивно за мене. Во тоа време, чувствував сочувство кон него. Многу пати, особено кога сте млади, не сфаќате што правите сè додека не заврши. Му нагласив да знае дека јас бев таму за него. Му реков дека сум таму за да го спасам. Јас бев таму со причина и ова е живот што вреди да се живее.“, вели тренерот, херој.

Сподели на Facebook
пати видено