Името на автомобилот на јапонски значи иднина, а иднината Тојота ја гледа во новиот мотор кој е изграден на принцип на горивни ќелии. Горивните ќелии се електрохемиски ќелии кои произведуваат електрична енергија од енергијата ослободена од хемиска реакција на водородот на кој континуирано му се доведува оксидирачки агенс.

Сподели на Facebook
пати видено