Секој ден слушаме тажни и потресни приказни кои не растажуваат и разочаруваат. Не е ни чудо зошто некои луѓе мислат дека добрината е само дух од минатото.

Сепак, во светот сè уште има добри луѓе, и секојдневно го докажуваат тоа. Една таква личност е Виолета од Русија и таа треба да биде пример за сите нас.

Ова е Виолета.

Виолета Николска е од Перм, Русија. Таа има 18 години и оваа година била матурантка. Виолета сака да биде професор по физичко.

Ова е Анатолиј.

Анатолиј бил само обичен човек од работничката класа кој живееше во мал стан со неговата мајка и сопругата. Неговата мајка починала, а во 2004 година, а потоа починала и неговата сопруга. По овие трагични настани, внукот на Анатолиј (синот на неговата сестра) се преселил кај него, но многу брзо тој го оставил својот вујко на улица без помош или поддршка. Внукот му кажал на Анатолиј дека се запознал со убава девојка и сакал да започне семејство со неа, па затоа немале простор за него.

3 години, Анатолиј живеел во многу стара и лошо одржувана колиба, бидејќи тоа било единственото место кое што можел да си го дозволи со пензијата. Но, овој објект станал цел за уривање, а старецот уште еднаш завршил на улица.

Како се запознале

Во јули 2018 година, Анатолиј имал мозочен удар. Некој човек го видела како лежи во грмушките и повикал брза помош. По 7-дневниот третман, лекарите му рекле дека е подготвен да ја напушти болницата. Анатолиј им рекол дека нема каде да оди, но, како одговор, слушнал: „Тоа не е наш проблем“.

Подоцна тој ден, Виолета се шетала со своите пријатели кога го забележала Анатолиј како седи сам надвор пред соседната куќа. Таа дошла до него и почнале да разговараат. Човекот ѝ ја раскажал на девојката неговата животна приказна.

„Има ли причина воопшто да живеам?“

Денот кога Анатолиј ја запознал Виолета размислувал: „Има ли причина воопшто да живеам?“ Тој бил очаен и немал надеж за иднината. Без разлика дали тоа е судбина или само среќна коинциденција, тој ден засекогаш ги променил нивните животи.

Виолета била длабоко трогната од приказната на стариот човек, и веднаш напишала објава на Instagram, барајќи помош од народот. Со помош на илјадници интернет корисници, Виолета изнајмила стан за Анатолиј и му купил сè што му требало, вклучувајќи нова облека, храна, лекови, паметен телефон итн.

Ова не е крајот, ова е само почетокот

Сега Анатолиј живее во топол и чист стан и Виолета го посетува речиси секој ден. Таа сфаќа дека тоа е доживотна посветеност, но таа е возбудена што ќе се грижи за човекот кој го нарекува „чичко Толја“. Наскоро тој треба да добие комплетен медицински преглед, а Виолета исто така му помагала на Анатолиј да ја обнови својата пензија.

Анатолиј е многу оптимист во врска со неговата иднина сега и многу ѝ е благодарен на Виолета. Штом целосно ќе се опорави од мозочниот удар, Анатолиј сака да ја однесе Виолета на мало патување или да одат на риболов.

Хероите на нашето време не се политичарите и богаташите, туку обичните луѓе со своите мали, но големи подвизи. На каналот Победници, хероите на нашето време се на прво место.

Сподели на Facebook
пати видено