Еден тинејџер од Ирска доби награда од 50.000 американски долари од Гугл, откако тој демонстрираше метод за отстранување на микропластика од вода. Google Science Fair е основан во 2011 година и им дава можност на младите на возраст од 13 до 18 години да достават свои експерименти и резултати до комисија до судии, при што победникот ќе однесе 50.000 американски долари.

18-годишниот Фион Фереира, од Западен Корк во Ирска, го освои овогодинешниот натпревар со неговиот иновативен метод за отстранување на микропластика од вода.

Микропластиката е ситни парчиња пластика, помали од 5 нанометри (еден нанометар е еден милијардити дел од метар) во големина, кои се премногу мали за филтрирање или проверка за време на третман на вода. Микропластика и мониста се популарни кај одредени шампони и гелови за туширање заради нивната можност да прават пилинг на кожата.

Сепак, микропластиката сè уште се јавува кај телата на водата кога пластичниот отпад полека се распаѓа. Тие се речиси невозможни да се отстранат со филтрирање на водата, и затоа се консумираат од морски животи, кои можат да ги јадат и луѓето.

Експериментот на Фереира смисли начин за комбинирање нафта и прав од магнетит за создавање ферофлуид во водата. Ферофлуидот е густа течност која се магнетизира во присуство на магнетно поле. Микропластиките стануваат заробени во ферофлуидот, кој потоа се отстранува со магнет, оставајќи ја водата чиста.

Фион спровел 1.000 тестови за да го усоврши својот метод и открил дека е 87 проценти ефикасен во отстранувањето на микропластиката од разни извори на вода. Методот беше најефикасен при отстранување на влакна добиени од машини за перење, а најмалку ефикасен на полипропиленска пластика.

На возраст од 18 години, Фион веќе е супер научник – тој е кустос на Шул Планетариум, научен центар во Западен Корк, тој победил на 12 други научни натпревари пред саемот за наука на Гугл, па дури и мала планета била именувана по него од страна на Институт за технологија во Масачусетс.

Сподели на Facebook
пати видено