Сите ние сакаме детективски приказни каде полицајците ги испитуваат најсложените случаи. И можеме да се обложиме дека сте сонувале еден ден да апсите криминалци во вашето детство. Искористете ја оваа можност да се чувствувате како вистински детектив со решавање на овие случаи.

Убиството на аристократ

Кирил беше убиен во неделата вечер. Имаше уште 5 други луѓе во неговата куќа: сопругата на Кирил, неговиот личен готвач, батлер, куќна помошничка и градинарот. Сите му објасниле на детективот Александар што правеле таа вечер:

  • Сопругата читала книга во близина на огништето.
  • Готвачот правел појадок.
  • Батлерот давал инструкции на работниците во дневната соба.
  • Куќната помошничка миела садовите.
  • Градинарот ги наводнувал растенијата во стаклената градина.

Веднаш по сите разговори, детективот го уапсил убиецот. Кој е убиецот и како Александар го пронајде виновникот?

Глупав убиец

Детективот зборуваше со еден лекар во чекална, кога еден вознемирен човек трчал и извикал: „Некој ја застрела мојата сопруга!“
Детективот побарал од човекот да му каже сè. Човекот, г-дин Петар, рекол дека бил на работа кога домарот  на зградата го повикал и му рекол дека нешто страшно се случило на неговата сопруга и дека била на интензивна нега. Тој веднаш ја спуштил слушалката и отишол во болница.
Кога г-дин Петар ја заврши својата приказна, детективот го уапсил за обид за убиство. Зошто го сторил тоа?

Крвни врски

Милионер бил застрелан во челото, во својот дом. Детективот разговарал со 3 синови на милионер, Милан, Марко и Јаков, кои биле дома.
Милан рекол дека таа ноќ Марко, нивниот татко и тој биле на официјален прием. Дошле дома и влегле во дневната соба: влегол татко им, а потоа Марко и Милан. Кога нивниот татко дошол до скалите, Јаков влегол во дневната соба и го застрелал нивниот татко.
Марко ја потврдил информацијата на Милан.

Јаков рекол дека тој вечерта ги посетил неговите пријатели. Кога пристигнал дома, татко му веќе бил мртов.
Детектив веднаш сфати сè. Кој бил убиецот, и како тој го решил случајот?

Бегство

Детективот еднаш морал да пронајде затвореник кој избегал од затвор. Знаел дека криминалецот се крие во една од овие куќи. Но, тој морал да ја знае точната адреса за да не го заплаши криминалецот. Прво, тој ги сликал куќите со помош на беспилотно летало.
Кога ја погледнал фотографијата, сфатил каде е криминалецот. Каде бил тој бегалец и како успеал детективот да го пронајде?

Романтично патување

Г-дин и г-ѓа Петровски отишле на патување во планините. Но, два дена подоцна, г-дин Петровски се вратил дома сам. Отишол во полиција и рекол дека неговата сопруга паднала и починала во планините.
Следниот ден, детективот го посетил г-динот Петровски и го уапсил за убиство на неговата сопруга. Тој ја признал својата вина и го прашал детективот како открил дека бил убиецот. Детективот рекол дека едноставно се јавил на туристички агент и побарал некои информации.

Што изјавил туристичкиот агент?

Пријателско убиство

Марија и Бен живееле со своите 4 пријатели. Еден ден, Бен се вратил дома и ја пронашол Марија мртва на каучот. Тој ја повикал полицијата. Детективот пристигнал и сфати дека Марија била убиена не толку одамна. Ги испитувал сите 4 пријатели. Мија била во кујната и рекла дека ќе се вратила дома пред 2 часа и ќе отишла во кујната. Јован читал книга во градината. Тој изјавил дека тој ден не го напуштил местото. Џенифер рекла дека пливала во базенот три часа. Јана сликала во нејзината соба.
Детективот ги замоли сите да му ги покажат своите раце и ќе дознае кој го лажел. Тоа лице било убиецот. Како детективот го открил криминалецот?

Детективска трагедија

Едно утро, детективот имал расправија со својата сопруга и заминал без својот мобилен телефон и клучевите. Вечерта, кога се вратил дома, го нашол својот колега, неговата исплашена жена и убиен човек. Жената на Александар ја раскажала својата приказна:
„Седев во дневната соба кога го слушнав ѕвоното на вратата. Мислев дека тоа е мојот сопруг и ја отворив вратата. Но, еден криминалец ме турна, па го прободев со нож“.
Детективот му наредил на полицаецот да ја уапси неговата сопруга затоа што планирала да го убие.
Како детективот ја разоткрил?

Лажго

Еден човек му кажал на полицаецот дека кога се вратил дома од работа го пронашол мртвото тело на неговата сопруга како лежи во средината на салонот. Тој рекол дека очигледно го нашла пиштолот во неговата фиока и се застрелала себеси. Сепак, полицаецот веднаш знаел дека човекот лажел. Како тој го знаел тоа?

Решенијата се на втората страна

Сподели на Facebook
пати видено