Според психолозите, периодот на љубов кон повеќето двојки во просек трае една и пол година. И според разочарувачките статистики, повеќе од 60% од браковите во развиените земји завршуваат со развод. Затоа, не е изненадувачки што скоро секој човек кој е во врска барем еднаш си го поставил прашањето: „Што ако се разделиме?“.

Мајкл Розенфелд, социолог од Стенфорд, кој го започна своето истражување во 2009 година, се заинтересира за истото прашање. Тој набљудувал три илјади парови повеќе од седум години за да дознае зошто и кога љубовниците се разделуваат и што влијае на оваа одлука.

Тест

Како резултат на студијата, Мајкл идентификуваше четири главни прашања кои навистина ги откриваат шансите за долгорочна врска. Тие можат да изгледаат површни на прв поглед, но всушност тие ги допираат клучните точки. Вие треба искрено да одговорите на прашањата и да ги изброите поените. Резултатите се на втората страна.

1. Вие сте заедно веќе:

 • до една година – 1 поен
 • 1-5 години – 2 поена
 • 5 години или повеќе – 3 поена

2. Дали сте во брак или не?

 • Не сум во брак – 2 поена
 • Во брак – 3 поена

3. За вашата врска/брак може да се каже:

 • Нормална – 1 поен
 • Добра – 2 поена
 • Одлична – 3 поена

4. Вие и вашиот партнер заработувате заедно:

 • До 1000 евра месечно – 1 поен
 • До 2000 евра месечно – 2 поена
 • Над 2000 евра месечно – 3 поена

Резултатите се на втората страна.

Сподели на Facebook
пати видено