Белуга кит кој неодамна се прослави на интернет така што има ја враќа топката на луѓето, а и многу други работи, можеби не е обичен кит, според темните теоретичари на заговор.

Пријателски настроениот кит минатата недела стана познат по видео каде им ја враќа рагби топката на Рагбисти од Јужна Африка и трпеливо чека тие повторно да му ја фрлат. Исто така се верува дека истиот кит и вратил телефон на девојка на која ѝ паднал во водата. Но, како овој кит е толку мил и питом?

Епа теоретичарите на заговор велат дека ова е всушност Хвалдимир, кит кој избегал од руската воена шпионска програма. Сепак, додека корисниците на социјалните мрежи ја опишаа снимката од китот како се игра со рагби топка и со iPhone како „неверојатна“ и „прекрасна“, „експертите“ сугерираат дека китот би можел да биде Хвалдимир, неухранет машки белуга кит за кој се верува дека е изгубен „шпионски“ кит обучен од руската морнарица.

Ферис Јабр писател за научни статии за New York Times и Scientific American вели дека не станува збор за „слатка снимка“ од „див“ кит. Тој објаснува: „Тоа е трагична приказна, премногу слична на оние на Кеико и Луна, орки, чија славна личност и изолација на крајот ги убија премногу млади. Бидејќи Х. поминал толку време во заробеништво, се чини дека не може да се приклучи на диво подот и останува барем полу-зависен од човечката нега. Имаше вознемирувачки извештаи дека Х. е повреден од прогонувачи и риболовци и дека луѓето го малтретирале.“

Научникот писател продолжи велејќи дека „вистинските диви китови“ не се запознаени со рагби и не би знаеле што да прават со топка ако сакате да ја фрлите кон нив, дополнително зајакнувајќи ја сугестијата дека китот во видеото е трениран.

Квад Фин, истражувач на водени цицачи ја поддржа теоријата, велејќи дека снименото однесување „не е природно“. Тој додаде дека тој е неухранет и сè уште зависи од човекот за храна и најверојатно тоа се причини за, како што се чини, „разиграно однесување“.

Ние не знаеме дали китот е руски шпиун или пак избегал или го напуштиле од некоја зоолошка или парк, но се надеваме дека ќе биде добро.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено