Иако речиси сигурно сте слушнале за Лајмска болест, има добри шанси да не знаете лично некој човек кој бил дијагностициран со неа.

Повеќето лекари се многу колебливи да ја дијагностицираат, а доказите укажуваат на тоа дека болеста првично е развиена како биолошко оружје.

Болеста, која предизвикува губење на меморијата, постојана болка, исцрпеност, а можеби и психоза, слепило и парализа, понекогаш може да биде фатална. Таа е предизвикана од бактеријата позната како Borrelia burgdorferi и обично се пренесува на луѓе преку каснување од инфициран крлеж. Додека голем број случаи можат теоретски да се третираат успешно со еден круг антибиотици во текот на неколку недели, честопати не е дијагностицирана навреме за успешен третман.

Може да почне со карактеристичен осип но не го добива секој, а некои луѓе имаат поинаков вид осип. Ова може да им го отежне на луѓето да добијат антибиотици пред болеста да напредува.

Ова е дополнето со нејзината извонредна способност да избегне детекција во рутинските тестови преку менување на протеините на надворешната површина на нејзините клетки, со што многу луѓе имаат негативни резултати кога тие навистина ја имаат болеста. Таа, исто така, имитира голем број други болести, што доведува до број на погрешни дијагнози.

Мистериозно потекло

Една теорија е дека Лајмската болест потекнува од Центарот за животински болести на островот Плум, место кое е поврзано со експериментите за биолошко оружје за време на Студената војна и местото каде што некогаш работеле нацистички научници. Се наоѓа во близина на брегот на Лонг Ајленд, сега е дел од Одделот за домашна безбедност, и е обвиткан во тајност.

Островот Плам се наоѓа на само неколку километри од брегот на руралниот град Лајм, Конектикат – местото на првата појава на болеста во 1978 година. Голем број на возрасни и деца кои живееле таму одеднаш почнале да доживуваат невообичаени артритични симптоми со постепени напади на болка и интервенирачки периоди без симптоми. Некои имале невообичаена лезија на кожата пред да ги добијат заедничките симптоми. Иако научниците тврдат дека сите животни на островот биле убиени за да се спречи ширењето на болеста, ништо не можело да ги запре птиците што застанувале меѓу копното и островот, да ја шират болеста.

Еден адвокат кој ги претставува про-боно пациентите од Лајмска болест, е збунет од ставот на владата кон болеста, велејќи дека „е чудно што никој не сака да зборува за тоа, лекарите се плашат да ја лекуваат и дијагностицираат [и] владата не зборува за тоа.“

Исто така тука е и фактот дека експериментите по Втората светска војна извршени на Островот Плам вклучувале крлежи како вектори на болести за бактериолошки војни.

Вреди да се напомене дека луѓето воопшто не можат да влезат во објектот во повеќето случаи. Кога една мала група новинари побарала пристап, Њујорк тајмс објави дека тие морале да бидат подложени на големи проверки на нивното минато и нивната посета започнала и завршила со придружба на вооружени чувари, кои исто така ги придружувале насекаде каде што оделе низ објектот. Употребата на електронски уреди и фотографирањето било забрането.

Иако не можеме со сигурност да кажеме дека Лајмската болест потекнува од објектот, никој нема да го оспори фактот дека има премногу неодговорени прашања околу болеста, оставајќи ги страдачите збунети и фрустрирани. Со своето сомнително потекло и мистериозната неподготвеност на докторите да ја дијагностицираат, ова „мириса“ на „биолошко оружје за депопулација“.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено