72-метарската телефонска кула во поранешниот штаб на Ериксон во Телефонплан, во јужниот дел на Стокхолм, е познато обележје. Таа е највисоката зграда во околината, во радиус од неколку километри. Секоја вечер, прозорците на првите десет спрата од сега веќе непостоечката Телефонска кула светат во различни бои.

И боите се менуваат според каприците на јавноста. Светлата се поврзани со компјутер, што реагира на тоа како луѓето ги допираат броевите на нивните мобилни телефони.

Уметничката инсталација била креирана од соработка помеѓу дизајнерот на Loove Broms, архитект Мило Лавен и уметникот Ерик Крикортц. Светлосната инсталација првично била инаугурирана како привремена уметничка инсталација на Телефонплан во 2006 година. Две години подоцна се појавила во Севиља, Шпанија. Станала толку популарна што во 2011 година, Color by Numbers стана постојана карактеристика на вечерниот хоризонт во Стокхолм.

Кога инсталацијата дебитирала во 2007 година, луѓето морале да се јават на број и потоа да ја користат тастатурата на телефонот за да покажат како ќе сакаат да ја осветлат и каква боја сакаат да користат.

Кога била обновена во 2011 година, станала достапна апликација за паметни телефони, која многу полесно ја спровела интеракцијата со светлата. LED светлата што се користат во инсталацијата доаѓаат во трите примарни бои – црвена, зелена и сина. Корисниците можат да го контролираат износот на црвена, зелена и сина, и на тој начин да создаваат широк спектар на различни бои со нивното мешање.

Со тоа што им овозможува на членовите на јавноста да манипулираат со светлата, Color by Numbers им обезбедува на луѓето чувство за врска, како да контролираат и да влијаат врз сопствената околина.

Сподели на Facebook
пати видено