„Дај по едно пиво“ е честа фраза во кафаните, но кога така ќе му се обратите на вашиот стомак, работите стануваат чудни. Маж се најде во скоро трајно пијана состојба откако развил состојба во која неговиот стомак ги претвора јагленохидратите во пиво.

Секогаш кога 46-годишниот пациент троши јаглехидрати, неговиот стомак во суштина станува пиварница, ферментирајќи си свое бесконечно снабдување со алкохол, што е многу помалку забавно од што можеби звучи. Лекарите ги открија чудните симптоми на синдром на авто-пивара (АБС), ретко дијагностицирана состојба што значи консумирање јаглехидрати може да биде доволно за да се чувствува како да излегол од пивница.

Според Science Alert, тој за прв пат започнал да има проблеми уште во 2011 година, кога штотуку завршил терапија на антибиотици за повреда на палецот. По само една недела таблети, тој покажал необични промени во личноста, кои вклучуваат депресија, „магла на мозокот“, агресивно однесување и губење на меморијата.

Првично, тој бил упатен на психијатар и му биле дадени антидепресиви, но само кога човекот едно утро бил стопиран од полицаец и обвинет за возење во пијана состојба природата на неговата вистинска болест станала позната. Тој не сакал да дува и бил однесен во болница каде анализата покажала дека 200 мг / дл, што е еквивалентно на пиење приближно 10 алкохолни пијалоци. Иако човекот не знаел како може да е пијан ова ја објаснило неговата збунетост, дезориентација, нарушена рамнотежа и заматениот говор.

Откако бил пуштен од болницата тој отишол во болница во Охајо каде што по направените тестови било заклучено дека има присуство на Saccharomyces cerevisiae. Saccharomyces cerevisiae се користи во подготовка на пиво и производство на вино бидејќи помага во ферментирање јаглехидрати и произведува алкохол.

Тие веруваат дека тоа било предизвикано од изложеност на антибиотици, „што резултирало во промена во неговиот гастроинтестинален микробиом, дозволувајќи му габичен раст. Тој сега ја контролира неговата состојба и е среќен што луѓето не мислат дека е алкохоличар кој бара изговори.

Сподели на Facebook
пати видено