Заборавете на официјалната возраст на вашиот извод од матичната книга на родените. Научниците ги анализираа здравствените промени кои традиционално ги поврзуваме со стареењето и откриваат дека можат драстично да се разликуваат од возраста на изводот. И најфасцинантниот наод е дека тој варира во различни земји. Со други зборови, некои нации навистина брзо стареат, додека други се чини дека се вечно млади.

Оваа студија е поважна од само хранење на љубопитност. Затоа што ако вистинското стареење доаѓа пред возраста за пензионирање, ќе имаме луѓе кои сè уште треба да работат, но навистина ќе се борат само затоа што се чувствуваат постари и веќе почнале да добиваат еден куп здравствени проблеми поврзани со староста.

На крај погледнете како стареењето влијае и кај Македонците и што ни е заедничко со Етиопија, а целото истражување можете да го најдете тука. За да не дојде до забуна истражувањето донесе заклучоци како на пример: „Според пресметките Јапонците физички и психички се чувствуваат како 65-годишни дури на 76-годишна возраст.“

1. Јапонија

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 76.1

2. Франција

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 76.0

3. Италија

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 74.8

4. Австралија

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 73.6

5. Канада

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 73.2

6. Велика Британија

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 70.8

7. Мексико

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 70.3

8. Иран

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 69.0

9. САД

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 68.5

10. Етиопија

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 63.8

11. Русија

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 59.2

12. Бугарија

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 59.0

13. Србија

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 61.6

14. Украина

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 57.4

15. Македонија

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 63.4

Најбрзо стареат луѓето во Папуа Нова Гвинеја

Возраст, еквивалентен на глобален 65-годишен човек: 45.6

Сподели на Facebook
пати видено