Смртно болен научник ќе стане првиот „целосен киборг“ во светот; штотуку ја поминаа последната медицинска процедура која се бара да стане – според неговите зборови – „Питер 2.0“.

Откако пред две години бил дијагностициран со моторно-невронски заболувања, д-р Питер Скот-Морган се решил да се бори против неговата состојба користејќи ја својата научна моќ; предизвик на самиот поим за тоа што значи да се биде човек.

Д-р Скот-Морган (61) храбро се бореше против границите на оваа уништувачка болест што ги троши мускулите; постепено ги заменува неговите органски телесни функции со неверојатни технолошки инструменти. Почитуваниот роботист, од Девон ја примени својата пионерска работа на сопственото тело.

Д-р Скот-Морган веќе разви неверојатно реален аватар на своето лице пред да има било губење на мускулите; зачувувајќи ги неговите изрази и реакции на лицето.

Пионерскиот научник, исто така, ја испита технологијата за следење на окото која може да му помогне да користи повеќе компјутери само со помош на очите; дозволувајќи му потенцијално да го контролира својот електронски кревет само со поглед.

„Ова ми е последната објава како Питер 1.0. Утре го разменувам мојот глас за потенцијално децении живот, како што ја завршуваме последната медицинска процедура за мојата транзиција во целосен Киборг, месецот кој ми беше кажано статистички, дека ќе бидам мртов. Не умирам, се трансформирам! О, колку ја сакам науката !!!“, напишал Питер.

Д-р Скот-Морган поминал низ ларингектомија; откажувајќи се од неговиот физички глас за да се избегне ризикот од плунката потенцијално да влезе во неговите бели дробови. Повеќето луѓе би биле исплашени од можноста да го изгубат својот глас, дури и ако таквата операција е неопходна. Сепак, д-р Скот-Морган е добро подготвен за оваа евентуалност.

Тој се надева дека оваа напредна технологија ќе им помогне на другите кои имаат проблеми со мобилноста и продолжува да ја развива, создава и шири свеста преку Фондацијата Скот-Морган. За него се прави и документарец кој ќе биде објавен во 2020 година.

Сподели на Facebook
пати видено