Идејата за национално богатство потекнува од исто време како националната химна. Двете работи се типични за романтичниот национализам кон крајот на 18 век и 19 век. Од тие денови, многу земји создадоа листи за нивното национално богатство. Сега илјадници такви негувани предмети можат да се видат низ целиот свет. Додека некои предмети или артефакти се сметаат за споделено културно богатство, други можат да носат исклучителна монетарна вредност. Често, таквите предмети се ретки културни артефакти и една приказна за таков артефак и неговото пронаоѓање, нè носи во Јапонија.

Земјата на Далечниот Исток има околу 46 предмети или групи на предмети во нејзина сопственост, од кои многу потекнуваат од антички или феудално-јапонски периоди и еден многу посебен предмет од 46-те може да се види како дел од збирката на Музејот на град Фукуока во Фукуока. Станува збор за златен печат на Кралот на На.

Како што раскажува приказната, овој цврст златен печат е откриен во 1784 на островот Шиконошима во префектурата Фукуока. Се смета дека печат бил направен во Кина, по што бил предаден на Јапонија како почесен подарок од императорот Гуангву од Хан, додека бил во дипломатска посета на островот во 57 година.

Пет кинески ликови се вградени во уникатниот печат, а проучувањето им помогна на историчарите да го идентификуваат печатот како сопственост на Кралот на На, кој владеел со државата Ва, која била вазалска држава на династијата Хан во Јапонија. Вазалската држава, која напредувала во областа Фукуока, престанала да постои во одреден момент во третиот век од н.е., а печатот бил брзо изгубен и заборавен. Тој бил откриен околу 1.500 години подоцна.

Земјоделец од Едо период, по име Џинбеи, ја открил непроценливата содржина на 12 април 1784 година, додека се обидувал да поправи канал за наводнување на островот Шиканошима. Наводно, печатот бил пронајден опкружен со камења наредени во форма на кутија. Каменот над печат бил прилично тежок и биле потребни две возрасни лица да го кренат.

Откривањето на златниот печат било од голема важност бидејќи помогнало да се потврди постоењето на Нанкоку држава, која претходно била позната само од античките хроники. На печатот пишува Kan no Wa no Na-no-Koku-ō (漢委奴國王), што во превод значи „печат на кралот на државата На, од Ва од династијата Хан.“

Веднаш штом повторно беше откриен, печат го земал кланот Курода, кој имал авторитет и моќ над округот Фукуока. На крајот, семејството го донирало печатот во градот Фукуока во 1978 година. Златото на печатот е чисто неверојатни 95%. Античкиот дизајн, исто така, има рачка на врвот на основата и тежи 109 грама.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено