Аурора бореалис е природна појава на светлина на небото, особено во поларните региони, предизвикана од судирот на наелектризираните честички под влијание на магнетното поле на Земјата. Поларната светлина обично се забележува ноќе. Таа е позната и како поларна аурора или колективно, како поларни светлини (аурори).

Сподели на Facebook
пати видено