Оскар Нилсон е шведски археолог и уметник кој специјализирал реконструкција на човечки ликови. Во 1996 година, тој ја отворил својата сопствена компанија и соработува со музеите ширум светот, помагајќи им да ги обноват лицата чии гробници биле откриени за време на археолошките ископувања.

Оскар верува дека на тој начин помага да се обнови историјата, а музеите не се здобиваат со само експонати, туку со вистински луѓе, наши предци, кои секој има можност да го допре и да го почувствува духот на времето.

Комплексна постепена техника на реконструкција на лицето

Во првата фаза на реконструкцијата, Оскар создава копија од оригиналниот черепа со помош на скенер во болница или рачен скенер и 3D печатач. За понатамошна работа, мајсторот треба да ја утврди дебелината на ткивото на лицето, што зависи од 4 главни фактори: пол, возраст, тежина и етничка припадност.

Потоа, специјални пластични штипки се залепуваат на копијата од черепот на околу 30 точки и започнува најфасцинантниот процес – фацијално моделирање, за кое се користи специјална глина. Прво се креираат мускулите на лицето просторот за очите, носот, устата и ушите се пресоздава. Потоа, Оскар формира слој на кожа за моделот и додава важни детали како што се брчките и порите – тие ги прават лицата реалистични.

За да изгледа пореалистично се користат очни протези и вистинска човечка коса која се вметнува влакно по влакно. Како резултат на долгата и напорна работа на Оскар, можеме да откриеме како изгледале, кои се и колку години живееле нашите предци. Еве некои од нив:

Естрид Стигфастдотер

Се претпоставува дека ова е Естрид Стигфастдотер, која живеела во XI век од нашата ера. Таа била влијателна и богата жена која живеела во близина на Стокхолм. Живеела многу долг живот за тие времиња – околу 80 години.

Јарл Биргер

Јарл Биргер бил владетел на Шведска во средината на XIII век. Се верува дека Биргер го основал Стокхолм околу 1250 година.

Кралицата Вармеј

Вари постоеле во Андите пред околу 1.200 години. Кралицата Вармеј починала на возраст од 60 години.

Човек кој живеел пред околу 3,700 години во бронзеното време, имал 25-35 години

Жена Неандерталец

Жена од романо-британско потекло

Нејзините остатоци покажуваат дека живеела тежок живот, се занималава со тешка физичка работа. Починала на возраст од 25-35 години.

Човек кој живеел во железното време во Британија, починал на 24-31 година

Аделазиј Елбахус

Младиот убавец од Швајцарија, кој живеел во VIII век од наша ера. Тој имал многу убави заби што било реткост за тоа време.

Човек кој живеел во Велика Британија во саксонската ера

Викинг кој живеел на почетокот на XI век и починал на околу 40 години

Млада жена која живеела во камено доба пред 5 500 години

Оваа девојка починала на 20-годишна возраст. Била погребана со бебе на градите. Веројатно смртта била предизвикана од породувањето. Луѓето кои тогаш живееле во Велика Британија не биле бели. Нивната боја на кожата била слична на онаа на современите луѓе од Северна Африка.

Сподели на Facebook
пати видено