На 11 март 2011 година, светот беше шокиран од најголемата нуклеарна катастрофа по Чернобил. Земјотрес со огромна моќ и цунами што следеше ја уништија нуклеарната централа Фукушима-1 и предизвикаа смрт и страдање на многу луѓе.

Но, ако денес истата забранета зона во Чернобил е речиси целосно ограбена, тогаш во префектурата Фукушима речиси сè остана недопрено.

Посветеност наспроти претпазливост

Во пресрет на Летните олимписки игри, кои се планираат во Јапонија во 2020 година, локалните власти вложуваат многу напори за враќање на забранетите територии. Ликвидаторите активно работат на чистење и дезинфекција на теренот, а службените лица потпишуваат документи со кои ги откажуваат почетните наредби за евакуација од одредени зони на исклучување. Но, многу Јапонци не се брзаат да се вратат во своите домови поради безбедносни причини.

Сепак, постојат исклучоци. Наото Мацумура и неговото семејство биле извадени од радиоактивното подрачје веднаш по катастрофата. Некое време подоцна, свесно се вратил дома за да се грижи за своите миленици напуштени за време на евакуацијата.

Наото дошол во градот со својот камион и се вознемирил кога забележал стотици исцрпени мачки, кучиња, свињи, крави, овци, кози и дури и ноеви кои едвај стоеле на нозете од глад. И Наото останал, станувајќи единствениот жител на градот. Тој почнал да ги храни сите животни, ги одврзувал кучињата, ги пуштал кравите, ги пасел стадата и така се грижел за нив ден по ден.

Властите сакале да ги успијат сите животни бидејќи биле озрачени, но Наото се пријавил да преземе одговорност за нив. Денес, грижливите луѓе му помагаат со лекови и храна за животните. Наото Мацумура не е единствениот кој верува дека животните не треба да плаќаат за човечките грешки.

Масами Јошидзава е земјоделец од Намие, кој се вратил на ранчот погоден од зрачење, бидејќи не можел да им дозволи на властите да извршат владин налог за убивање на животни. Тој редовно оди наоколу во соседството во потрага по исцрпени животни. Во исто време, Масами се обидува да избегне полициски контролни пунктови: технички е нелегално ако некој живее во зоната на евакуација.

Но Киго Сакамото, земјоделец од Нарахи, првично одбил да го напушти својот дом во зоната на исклучување. Тој останал да се грижи за 500 животни напуштени за време на евакуацијата.

Во 2018 година, јапонското Министерство за надворешни работи поканило пет новинари во префектурата Фукушима (од Русија, Холандија, Германија, Бразил и Хонг Конг), за да покажат што се случува таму. Германскиот новинар земал со себе гајгеров бројач и заклучиле дека во ниту едно овошје и зеленчук нема поголема радијација.

Во префектурата Фукушима, за доброто на сите деца на Јапонија, се обединиле нерамнодушни мајки. Со сопствени напори, тие создале лабораторија од нула за тестирање на зрачење на речиси сè: ориз, морски плодови, вода, земја, мов, па дури и ѓубре од правосмукалка. Интересно, ниту една од овие жени немала посебно знаење за таквите активности, па затоа морале да учат во тој процес.

Норико Танака, истражувач во лабораторијата, вели дека проблемот со зрачење не е ограничен само на заразената област. Покрај можните здравствени проблеми, постои и социјален фактор – потенцијална дискриминација против одгледување на деца во загадени области. Некои девојки и момчиња кои биле евакуирани од Фукушима во други префектури се соочуваат со предрасуди и потсмев на нивните врсници, како на пример во училиштето.

Здраво како да стигнеме до Фукушима?

Независна посета на зоната на исклучување е забранета. Сепак, во 2016 година, малезискиот фотограф Кео Ви Лунг со пар на истомисленици навлегов на територијата. Тие прилично се намачиле да ги избегнат чуварите бидејќи не барале дозвола од државата.

Јапонија се потпира на нуклеарниот туризам

Локалните власти со сите средства бараат да ги реанимираат опасните територии не само во контекст на природата, туку и во очите на јавноста. Блогерот Сергеј Кондратенко заврши во евакуираниот град Фукушима, Окум. На својот инстаграм профил објавил 10 фотографии од таму и напиша:

„Ако зоната на Чернобил во основа беше ограбена, тогаш сè во Фукушима остана речиси недопрено. Типичен јапонски град, но без луѓе. Многу куќи се совршено зачувани, луѓето ги оставија во брзање, земајќи ги само документите. Луѓето не знаат дека нема да се вратат тука. Семафорите сè уште работат во градот на духови, а уличните осветлувања се вклучуваат во вечерните часови. Изгледа страшно. Работата е во тоа што денес во зоната на исклучување работат околу 20 илјади ликвидатори.“

Сподели на Facebook
пати видено