Кога патувате во друга земја, најголемата грижа ви е што ќе јадете таму. Ова прашање е особено важно кога одите во подалечна и поегзотична земја како Куба, каде што има многу малку ресторани и кафулиња, а вие мора да јадете во ресторани кои наликуваат на трпезарии или да купувате храна и пијалаци од улични продавачи.

Сепак, во Стара Хавана има неколку места за туристи, во кои атмосферата е дури и многу пријатна, со жива музика…

Цените за локалните жители и туристите се разликуваат дури и до 25 пати поради различната валута (странецот може да користи само конвертирано песо, чиј курс е 25 пати повисок од обичното):

Пиво XXL – еден столб за цела вечер:

Интересни коктели на база на пиво:

Музичарите свират многу добро и од срце. Многу гости не издржуваат и почнуваат да играат:

Се игра и на маси:

Потпивнатите туристи ги земаат тропалките и се приклучуваат кон вокално-инструменталниот ансамбл:

Да ѕирнеме во кујната. Како што рековме, популарни се масни и калорични јадења:

Директно пред вас готват чурос – тоа е слатко тесто, варено во масло кое врие, кое има форма на петокрака ѕвезда. Оваа лента се сече на парчиња и се продава како помфрит.

Локалните жители многу сакаат путер сендвичи со колбаси и сирење. Тие се продаваат на секој агол:

Внатре се доста калорични:

Продавниците се прилично тажни: празни полици, недостиг на производи и тажни продавачи.

Нешто точат:

Локалните жители многу сакаат свежо цедени сокови:

Пиво на точење на улица:

Кафе за носење:

Следно по популарност освен угостителските објекти се машките бербери. Да, да, машките бербери, а ги има многу:

Оваа берберница е многу горда на фактот дека во свое време го стрижеле генералниот секретар на ОН Бан Ки Мун, кој бил во посета на Куба:

Женски маникирски салон:

Но има и куп интернет-кафеа во Хавана. Судејќи според техниката, Куба е цврсто заглавена во деведесеттите:

Сподели на Facebook
пати видено