Ако го побарате хаштагот #faceofdepression на социјалните медиуми, ќе видите стотици фотографии на кои се гледаат среќни и насмеани луѓе кои, всушност, страдаат од депресија.

Понекогаш овие фотографии ги објавуваат самите луѓе, но почесто ги споделуваат нивните роднини и пријатели кои сакаат да им помогнат на своите најблиски и сакаат да му раскажат на светот за овој проблем. За жал, некои од овие фотографии се објавени предоцна, кога луѓето што се смеат на нив веќе ги нема.

Што е насмеана депресија и зошто може да биде опасна?

„Ова беше неколку дена пред мојот сопруг да си го одземе животот. Самоубиствените мисли беа таму, но никогаш не можете да знаете.“

Да се има насмеана депресија значи дека се обидувате да бидете среќни и весели пред другите, додека страдате длабоко во себе. Луѓето кои патат од оваа депресија се сметаат дека не страдаат, затоа нивните пријатели и семејство не се сомневаат дека нешто не е во ред. Покрај тоа, понекогаш оние што страдаат не сфаќаат дека имаат проблеми, па затоа не бараат никаква поддршка или помош. Луѓето со насмеана депресија често живеат активни социјални животи, имаат семејства, пријатели и работни места, тие изгледаат успешно и прилично среќни и никогаш нема да знаете што се крие зад оваа среќна фасада.

Најлошиот дел од овој проблем е што се чини дека постои поврзаност помеѓу насмеана депресија и самоубиствени мисли. Овие луѓе можеби изгледаат енергични и ентузијасти на површината, но зад затворените врати може да се чувствуваат безвредни и очајни. Откако водечкиот вокалист за Ликин Парк, Честер Бенингтон, си го одзеде животот, неговата сопруга Талинда сподели фотографија од него само неколку дена пред самоубиството. Честер се насмевнуваше и се забавуваше со семејството и никој не знаеше какви мисли му минуваат низ главата во тој момент.

„Последна фотографија од мене и мајка ми на вечера. Таа изврши самоубиство нешто помалку по еден месец пред мојот 21-ви роденден.“

И покрај тоа што насмеаната депресија се крие зад маската на среќа, постојат начини како да ја препознаете во некој што го сакате или во себе. Најчестите знаци вклучуваат:

  • Намален интерес за хоби и активности што некогаш ги сакала личноста
  • Тежина и промени во апетитот
  • Замор и губење на концентрацијата
  • Несоница
  • Размислување за негативни ситуации одново и одново
  • Присилна и неприродна среќа

Еве како можете да му помогнете на некој кој страда од насмеана депресија:

„Мојот најдобар пријател една недела пред да се самоубие. Проверете ги вашите пријатели сите.“

Помогнете им да сфатат дека имаат проблем. Многу луѓе не сакаат да признаат дека се депресивни, затоа што се плашат да изгледаат слаби. Дајте им на знаење дека ги сакате и ги поддржувате, без оглед што ќе се случи.

Бидете добар слушател. Тоа значи, треба активно да ја слушате личноста на која што сакате да помогнете, дозволувајќи им да се чувствуваат како да слушате и да разберат што велат. Немој само да речете дека сè ќе биде добро. Обидете се да размислите заедно за кои чекори може да се преземат за да се справите со ситуацијата и понудете ја вашата помош ако сметате дека можете да направите нешто.

Помогнете им да ја зголемат својата самодоверба. Некои експерти посочуваат дека нашата самодоверба е нашиот „емоционален имунолошки систем“ и кога ќе се пробие, почнуваме да се чувствуваме слаби и депресивни. Обидете се да му помогнете на вашиот пријател или роднина да пронајде значајна активност или проект што може да им помогне повторно да се чувствуваат продуктивно и успешно.

Една од последните фотографии на Робин Вилијамс направени пред неговото самоубиство во 2014 година

Обрнете повеќе внимание на луѓето што ги сакате. Порака или 2 неделно што ги испраќаме едни на други, се чини дека е доволно во нашето модерно темпо на живот, но не е така. Бидете вклучени и проверете дали не ги промашувате алармантните симптоми што ги опишавме погоре.

Помогнете им да дејствуваат „нормално“. Обидете се да го охрабрите лицето што страда од насмеана депресија да ги направи сите работи што би правела „здрава“ личност. Предложете да направите некои од нив заедно. Тие би можело да биде шопинг, одење во кино или трчање во паркот секое утро. Нашите физички постапки влијаат врз нашите чувства и емоции и постапувањето како посреќна личност може да му помогне на вашиот пријател да се чувствува подобро.

„Последната фотографија со мојата помала сестра, направена еден месец пред таа да се самоубие“.

Предложете да се држат до поздрава исхрана и да започнат со вежбање. На луѓето со депресија можеби им е тешко да одат во теретана, но правењето вежби дома може да биде добро за нив. Експертите веруваат дека некои видови на депресија можат да бидат предизвикани од недостаток на одредени елементи во нашите тела (како на пример серотонин или витамин Д), а овој недостаток често може да се поправи со помош на здрава исхрана.

Предложете професионална помош. Можеби е исклучително тешко да го расипете циклусот на депресија самостојно. Терапевтот може да може да му помогне на вашиот пријател или роднина да се избори  со депресијата побрзо и поефективно. Објаснете им дека нема ништо срамно во тоа да се побара професионална помош.

Сподели на Facebook
пати видено