Последниот човек на планетата е типична приказна за пост-апокалипса. И светски познатите научници и обожаватели на компјутерски игри како Fallout, изградија разни теории за тоа зошто човештвото може да ја напушти Земјата и што ќе се случи ако остане еден жител на Земјата.

Се разбира, такво сценарио е малку веројатно. Затоа, ние ја претставуваме ситуацијата хипотетички. Еве како би требало да постапувате доколку останете сами на планетата.

1. Гасот како добро решение за последниот човек

Во првите денови од отсуството на луѓе на Земјата, поголемиот дел од градовите ќе останат без светлина. Прво, комбинираната топлинска и електрична централи ќе згаснат(гас, дизел, јаглен), потоа ветерници, нуклеарни централи и, на крај, хидроцентралите ќе пропаднат.

Оставен сам на Земјата, последниот човек ќе треба да користи свеќи и кибрити, ламби на керозин , огревно дрво и други алтернативни извори на светлина и топлина. Независни електрични генератори на гас ќе станат непроценливи помошници за него.

2. … и резервоари за вода

Во отсуство на електрична енергија, повеќето комунални системи ќе престанат да работат. Дури и да не им треба електрична енергија, без човечко одржување и природните непогоди и животните, тие ќе пропаднат. Последното лице на Земјата не треба да складира само флаширана вода, туку и да најде алтернативни извори на свежа вода, како што се бунари, гејзери, чисти природни извори и потоци.

3. Изберете автомобил

На располагање на последниот жител на планетата ќе бидат повеќе од милијарда автомобили од сите брендови и бои. Но, повеќето од нив ќе станат бескорисни во 5-10 години (се сеќавате ли на рокот на употреба на бензин и дизел?). Тогаш ќе треба да им даде предност на електричните возила кои можат да се полнат од генератор или автомобил на гас.

4. Движете се кон морето

Очигледно, во отсуство на луѓето, системите за греење, исто така, ќе престанат да функционираат. Затоа за псоледниот човек на планетата е најдобро да се пресели во топлите краишта, каде што има излез на море. Единствениот жител на планетата ќе може да избере која било од 1,5 милијарди изградени куќи во било кој од 2,667,417 градови (иако, секако, ќе биде ограничен на неговиот континент – ако не може да управува со авион).

Лондон, Амстердам или, на пример, Чикаго се лоши опции. Се предвидува дека во отсуство на луѓе брзо ќе потонат под вода. Идеален избор за единствената личност на планетата е цврста камена куќа со голема површина од црна земја, која се наоѓа на отворена височина, далеку од шумите, во близина на морето и изворите на свежа вода.

5. Научете да ловите

Во отсуство на човек, дивите животни ќе се чувствуваат сосема безбедни и ќе почнат да ја искористуваат моќта. Потребните вештини за лов ќе му се најдат на последниот човек за да се одбрани себе и својот дом. Вештините за риболов и преживување во дивината ќе бидат корисни – и набргу, Земјата повторно ќе стане зелена и дива.

6. Чувајте кокошки….

Од производите, само шеќерот, солта и медот ќе останат безбедни. Се разбира, постои стратешка воена резерва со неограничен рок на траење, но не е познато дали последното лице ќе може да дојде до неа. Затоа, тој/таа веројатно ќе се префрли на фармата: ќе произведува зеленчук и овошје, ќе се грижи за домашниот добиток заради млеко, месо и јајца.

7. … и папагали

Последниот човек на планетата неизбежно ќе се чувствува осамен. Единствениот пријател за комуникација на човекот ќе биде папагалот.

8. Посетувајте библиотеки

Последниот човек на Земјата ќе мора многу да чита – така ќе може да го намали ризикот од деменција, што поради осаменоста ќе се зголеми за 40%.

9. … и музеи

На располагање на последната личност ќе ѝ бидат повеќе од 8.000 музеи – и сите со бесплатен влез. Дури и во отсуство на електрични системи, кои се дизајнирани да ја задржат посакуваната температура и влажност, многу уметнички дела ќе можат да го задржат оригиналниот изглед долго време.

10. Обидете се да пронајдете други луѓе

Единствената вистинска шанса да се продолжи со човечката раса на нашата планета ќе се појави само ако последниот жител на планетата најде други луѓе. Ако сите обиди се залудни, последната личност ќе живее и ќе ужива. Веројатно ќе биде ангажирана во креативна работа и ќе се обиде да одржи сеќавање на себеси во уметничките дела – или само во белешките на последниот претставник на човечката раса за новите идни интелигентни жители на планетата Земја.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено