71% од Земјата е покриена со вода, а копното на кое живееме само ги сочинува преостанатите 29%. Но, ако водата и копното си ги сменат места, Земјата ќе стане сосема поинакво место.

Температурата на Земјата ќе се зголеми драстично и ќе доведе до пораст на популацијата на месојади. Дали ние луѓето ќе можеме да преживееме?

1. Температурата на Земјата би се зголемила драстично.

Водата апсорбира многу топлина без да покаже значителен пораст на температурата. Поради оваа способност, присуството на голема количина на вода во океаните помага да се одржи Земјата ладна. Исто така, испарувањето на водата од океаните и реките помага во регулирање на температурата на Земјата. Ако копното и водата си гис менат местата температурата на Земјата ќе се зголеми многу брзо и ќе стане потопла. Големите делови од копнените маси ќе станат суви и неплодни.

2. Количината на кислород во атмосферата ќе се намали.

Морските растенија обезбедуваат околу 70% од кислородот присутен во нашата атмосфера. Без големи тела на вода, многу водни растенија брзо ќе исчезнат, што пак ќе доведе до помалку кислород во атмосферата. Телата во водата исто така делуваат како мијалник и го апсорбираат јаглеродниот диоксид што го ослободуваме во атмосферата. Значи, ако би имал помал процент на вода, од една страна кислородот би се намалил, а од друга страна, јаглерод диоксидот би се зголемил во атмосферата. И, бидејќи јаглерод диоксидот создава стакленички гасови, ова исто така би резултирало во драстично глобално затоплување.

3. Фауната на Земјата би се променила.

Оваа размена би влијаела многу и на живите облици на планетата. Температурата би се зголемила драстично, количината на кислород во атмосферата би се намалила, а количината на јаглерод диоксид би се зголемила. Сето ова ќе го отежне живеењето на планетата. И за животните и растенијата да можат да напредуваат, тие треба да се менуваат за да можат да преживеат и да напредуваат. Поради помала достапност на растенијата, стапката на истребување на тревопасните животни би се зголемила драстично, а месојадите би имале повеќе шанси за преживување. Временските услови, исто така, ќе направат ладнокрвните животни да имаат подобри шанси за преживување од нас топлокрвните.

4. Копнениот транспорт ќе стане полесен.

Бидејќи голем број на земји ќе бидат поврзани без никакви пречки превозот на стоки преку копнен транспорт ќе биде полесен, а поморскиот транспорт скоро ќе исчезне.

5. Човечката цивилизација и економијата би се промениле до непрепознатливост.

Водата е извор на живот. Бидејќи водата е оскудна, земјите ќе се обидат да контролираат што е можно повеќе вода. Оваа потрага би можела да ескалира во целосна војна. Економиите што се потпираат на морскиот живот за опстанок, ќе пропаднат, а економиите што не биле зависни пред морскиот живот, би можеле да сметаат дека тоа ќе им биде единствениот извор на опстанок.

Бонус: Еверест повеќе нема да биде највисокиот врв

Додека сите знаеме дека Монт Еверест со 8.840м е највисокиот врв, всушност, тој е највисокиот врв над нивото на морето. Мауна Кеа има врв кој се наоѓа на 10,000 метри и е највисоката планина доколку се земат во предвид и планините потопени во вода. Значи доколку копното и водата би си ги замениле местата Еверест би бил под вода, а Мауна Кеа ќе го заземе неговото место.

Сподели на Facebook
пати видено